Nagrada najboljim crnogorskim slikarima

Kako navode iz ULICG-a žiri publike 28. međunarodnog festivala “Sarajevska zima 2012” je u jakoj konkurenciji nagradio crnogorske autore
74 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 09.01.2013. 11:54h

Udruženju likovnih umjetnika Crne Gore 8. februara će biti uručena nagrada „Srebrna pahuljica Sarajevske zime“ za izložbu “Tag”, koja je od 10. do 21. marta prošle godine bila predstavljena u galeriji Collegium Artisticum u Sarajevu.

Izložba “Tag” predstavlja recentni presjek crnogorske likovne umjetnosti, a u okviru nje su predstavljeni radovi Romana Đuranovića, Irene Lagator-Pejović, Jelene Tomašević, Siniše Radulovića, Draška Dragaša, Igora Rakčevića, Srđana Vukčevića, Ivane Prelević, Natalije Vujošević i Nade Kažić.

Kako navode iz ULICG-a žiri publike 28. međunarodnog festivala “Sarajevska zima 2012” je u jakoj konkurenciji likovnih programa odlučio da nagradi izložbu na kojoj su se predstavili crnogorski umjetnici.

Koncept izložbe je osmislio predsjednik ULUCG-a Igor Rakčević, a izbor umjetnika i stručni tekst je sačinila istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević.

Internacionalna scena

U tekstu pod naslovom Tag: in(verzije) i subverzije Nikčević je između ostalog zapisala:

„Živimo u svijetu gdje je sve više informacija, a sve manje značenja"

“Tag je engleska riječ čije značenje u najopštijem kontekstu je oznaka. Upotrebljava se i kao etiketa u kontekstu identifikacije, oznaka nekog umjetničkog grafita, međutim ovakav izbor naslova izložbe savremenih crnogorskih umjetnika apostrofira ona značenja kada se tag koristi za obilježavanje blog poruka (grupisanje u kategorije, ključne riječi), odnosno tagovi su na forumu ključne riječi koje se dodjeljuju diskusijama kao oznake.

To omogućava da se razne diskusije mogu povezati tematski ako imaju iste ili slične oznake. Ako se usvoje ovakva značenja pojma tag, kakvi su onda tagovi koji uvezuju ovakav izbor djela različitih koncepata, jezika, medija crnogorskih umjetnika?

Ovim se istovremeno metaforički akcentuje da je riječ o autorima koji su napravili proboj na internacionalnoj sceni”.

Model mišljenja i rada

Ona dalje dodaje da su u pitanju umjetnici za koje je umjetnost proces istraživanja, model mišljenja i rada, ali takav da remeti identitet, sistem, red, ono što ne poštuje granice, pozicije, pravila (Julija Kristeva) čak i kada je formalizacija rada unutar tradicionalnog medija.

"Subjektivet, identitet, apsurd, otuđenje, paradoks su neki od problemskih stigmata radova Jelene Tomašević, kao i Natalije Vujošević"

Inverzija i subverzija, kontradikcija su temeljni postupci u strukturiranju kompleksnog diskurzivnog prostora djela. Umjetnici kao da dijele Bodrijarovo shvatanje: „Živimo u svijetu gdje je sve više informacija, a sve manje značenja".

Postupak konstrukcije pozicije posmatrača takođe je jedan od tagova, koji se mogu najčešće, iščitati u ovom izboru kao i to da „lingvistička poruka koja prati sliku ima funkciju usidrenja značenja" (Rolan Bart).

Subjektivet, identitet, apsurd, otuđenje, paradoks su neki od problemskih stigmata radova Jelene Tomašević, kao i Natalije Vujošević, koja struktuira „višečulne instalacije" koristeći sliku i zvuk” zapisala je Nikčević.

Bonus video: