Policija provjera s kim je pričao Vorotović, stižu nalazi vještačenja

Policije iz okruženja pomažu crnogorskim inspektorima da rasvijetle ubistvo Vidaka Vorotovića
351 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2013. 14:45h

Inspektori kriminalističke policije Crne Gore danas bi od Forenzičkog centra trebalo da dobiju nalaze vještačenja tragova izuzetih u noći ubistva Nikšićanina Vidaka - Vinka Vorotovića (34).

Oni su prethodnih dana uzimali izjave od svih sa kojima je neposredno prije ubistva telefonom komunicirao ubijeni Vorotović.

Policijski izvor "Vijesti", blizak istrazi, tvrdi da su svi oni saslušani u svojstvu građana, a na osnovu listinga ubijenog Vorotovića.

Tim inspektora koji vodi istragu obratio se kolegama iz brojnih evropskih država i tražio od njih da im dostave određene podatke koji bi im pomogli u rasvjetljavanju ubistva, a koje su crnogorski policajci tražili putem zamolnica.

“Određeni dio podataka već im je dostavljen i detaljno se analizira, a sa ostalima intenzivno razmjenjuju podatke, kazao je sagovornik iz Uprave policije.

Vorotović je likvidiran 15. decembra u Nikšiću. Njemu je nepoznati muškarac pucao u glavu i grudi dok je na parkingu ispred Autobuske stanice, sjedio u "audiju A8" (PG-DV-636).

On je navodno čekao prijatelje da sa njima ode u obližnju diskoteku “Diamond”.

Nadzorne kamere na Autobuskoj stanici snimile su nepoznatog napadača koji je pješke došao ispred Autobuske stanice, sa zadnje strane prišao automobilu u kojem je bio Vorotović i kroz staklo na vozačevim vratima ispalio nekoliko hitaca.

Pretpostavlja se da je ubica koristio pištolj sa prigušivačem i da je Vorotovića likvidirao iz neposredne blizine. Napadač je, najvjerovatnije, prislonio cijev pištolja na staklo i pucao, a zatim se udaljio.

Vorotovićev egzekutor se sve vrijeme, u dijelu koji je pokriven kamerama, kretao sa raširenim kišobranom koji je držao tako da mu je glava bila potpuno pokrivena. Nakon ubistva pješke se udaljio.

Više desetina stanovnika grada pod Trebjesom, ali i Vorotovićevih prijatelja i poslovnih partnera iz drugih crnogorskih gradova, saslušani su u svojstvu građanina

Vorotović je odmah nakon ranjavanja prevezen u nikšićku bolnicu, ali su napori ljekara da ga spasu bili uzaludni. Preminuo je sat poslije ponoći.

Iz policije je ranije rečeno da smatraju da je ubica – profesionalac, kao i da je brižljivo planirao napad, prateći Vorotovića i analizirajući njegove navike.

Više desetina stanovnika grada pod Trebjesom, ali i Vorotovićevih prijatelja i poslovnih partnera iz drugih crnogorskih gradova, saslušani su u svojstvu građanina.

Vorotović je živio na relaciji Kotor-Nikšić, a policija provjerava sa kim je bio u sukobu.

Motiv surovog ubistva Vorotovića, koji je dovođen u vezu sa više krivičnih djela, još je nepoznat. Međutim, u Nikšiću se spekuliše da ova likvidacija može imati veze sa Vidakovim bratom Markom, koji je član narkoklana Darka Šarića.

Marko je u martu 2012. godine sa još petoricom optuženih u akciji Balkanski ratnik sklopio sa srpskim Tužilaštvom za organizovani kriminal sporazum o priznavanju krivice.

Prema tom sporazumu, koji je prihvatilo Posebno odjeljenje beogradskog Višeg suda, izrečena mu je kazna od devet godina zatvora.

Direktor policije Božidar Vuksanović, pet dana nakon ubistva kazao je da policija sarađuje sa Tužilaštvom i policijama iz okruženja i da je na putu prema prvim saznanjima i informacijama koje bi dovele do rasvjetljavanja Vorotovićevog ubistva. On je tada odgovarajući na pitanje da li istraga ide u pravcu odbjeglog narkobosa Darka Šarića, kazao da se djeluje u nekoliko pravaca.

“Teško je u ovim trenucima dati informacije, ne samo zbog težine informacija, već i zbog toga što one mogu uticati na tok istrage”, kazao je Vuksanović tada.

Galerija

Bonus video: