Kreće lov na publiku i žiri: Dominacija filmova za Oskara

Utakmica među velikim kompanijama je žešća nego ikad, ali i lov na vrstu publike koja je uživala u “Sumrak sagi”
1 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2013. 14:08h

Velike holivudske kompanije svoje velike produkcije čuvale su za period od maja do avgusta, ali sada gužva počinje već u januaru. U naredna dva mjeseca u našim bioskopima, tačnije bioskopu, dominiraće filmovi koji će se takmičiti za Oskara - “Linkoln” Stivena Spilberga, “Oslobođeni Đango” Kventina Tarantina, “Zero Dark Thirty” Ketrin Bigelou, “Jadnici” Toma Hupera, “U dobru i zlu” Dejvida O. Rasela - ali, za američku publiku oni su već prošlost.

Svi već igraju u tamošnjim kinima, neki zasad samo u ograničenoj distribuciji, a glavna se pažnja posvećuje onome što je svježe pripremljeno za 2013. godinu.

Utakmica među velikim kompanijama je žešća nego ikad, ali i lov na vrstu publike koja je uživala u “Sumrak sagi”: tinejdžere će tokom februara i marta pokušati privući dva filma, “Divna stvorenja” po romanima Kami Garsije i Margaret Stol i “U sebi”, ekranizacija bestselera Stefani Majer (Sumrak saga), no najveći mamac će svakako biti drugo izdanje “Igara gladi”, koje će se prikazivati u decembru 2013.

Među filmovima koji će biti sigurni hit su atraktivni crtaći: prvi je “The Croods” (prikazivanje počinje 28. marta), kojim se kompanija DreamWorks oslanja na nekad vrlo popularnu “Porodicu Kremenko”, samo što njihovi junaci iz praistorije nisu okruženi inačicama savremene civilizacije nego doživljavaju pustolovine u fantastičnom svijetu koji kao da je ponikao iz “Avatara”.

Na sličnom je tragu i “Epic”, novi crtani Krisa Vedža, autora serijala “Ledeno doba”, koji je namijenjen nešto starijim klincima, a objedinjuje pustolovinu i fantastiku. Visokobudžetnim produkcijama vraća se kultni reditelj Valter Hil, koji je neko vrijeme radio za televiziju: Silvester Stalone angažovao ga je za svoj akcijski triler “Metak u glavu” (u bioskopima od 21. marta).

Kad je riječ o holivudskoj ponudi zanimljivom se čini i krimi komedija “Vrućina” (igra od 25. maja) u kojoj Sandra Bulok glumi agenticu FBI-a, a Melisa Mekarti iz “Djeveruša” bostonsku policajku na zajedničkom zadatku: povoljan je znak što film potpisuje Pol Fig, reditelj pomenutih “Djeveruša”. Ozbiljna ponuda umjetničkih filmova biće poznata tek na jesen. Takvi se naslovi traže se u Berlinu i Kanu, a njih poslije rezervišu i regionalni filmski festivali. Tako da ćemo na Almodovara i Larsa fon Trira čekati do septembra, a biće sreća i ako tada njihova ostvarenja dođu do nas.

Peto izdanje akcijskog serijala sa Brus Vilisom “Umri muški” (Dobar dan za umiranje) biće prikazan 14. februara, a radnja se odvija u Moskvi. U filmu se prvi put pojavljuje sin tvrdog policajca, a režiju potpisuje Džon Mur. Film “Divna stvorenja” biće premijerno prikazan 14. februara, a sudeći po internetskoj najavi ostvarenje ne obećava. Prema sudu brojnih ekranizacija prvog romana i tetralogije Kami Garsije i Margaret Stol. Krajem mjeseca, tačnije 31. januara u bioskope stiže film “Posljednja bitka” s Arnoldom Švarcenegerom, koji se ozbiljno vratio svojoj glumačkoj karijeri. Film obiluje akcijom, pucnjavom i prvi je rad Kim Je-vona iz Južne Koreje. “Carstvo velikog Oza”, nastavak omiljenog holivudskog klasika “Čarobnjak iz Oza”, biće premijerno prikazan sedmog marta.

Kad je riječ o holivudskoj ponudi zanimljivom se čini i krimi komedija “Vrućina” (igra od 25. maja) u kojoj Sandra Bulok glumi agenticu FBI-a

Režiju potpisuje Sem Raimi, autor trilogije “Spajdrmen”. Dugoočekivano ostvarenje Brajana Singera “Džek ubica divova” u bioskopima će se naći 21. marta, a film je spoj bajke, fantastike i pustolovnog žanra. Film “Zaborav” Jozefa Kosinskog koštao je 140 miliona dolara, odigrava se u dalekoj budućnosti, a među bioskopsku publiku stiže 18. aprila. Tu je i “Mamurluk 3” za koji reklamni slogan obećava da nema vjenčanja ni lude momačke večeri, ali glumačka i autorska ekipa ostaju iste, u bioskope će doći 30. maja.

Umjetničke atrakcije

Luckasta najava s rasplesanim stjuartima i te kako je gledana na internetu, pa bi novi film Pedra Almodovara “ I'm So Excited” mogao postati veliki hit. Glume Penelope Kruz i Antonio Banaderas, a film igra u Španiji već od marta.

Spajk Li u jesen će prikazati svoju verziju “Oldboya”, ali reditelj originala Park Čan-Vuk već u martu predstavlja svoj holivudski debi, romantični triler-horor s Nikol Kidman i Mijom Vasilkovskom.

Teško da će Larsa fon Trira ponovno primiti u Kan nakon njegovih komentara o Hitleru, međutim, za njegovu erotsku dramu “Nimfomanijak” s eksplicitnim scenama seksa, u kojima nastupa i Šia Lebuf će se otimati. Režija otvaranja Olimpijskih igara Deniju Bojlu pribavila je više pohvala nego Oskar za “Milionera s ulice”: njegov novi film “Trans”je triler u kojem se ponovo udružuje sa scenaristom Džonom Hodžom...

Premijera je u martu. “Veliki Getsbi”, film Baza Luhrmana s Leonardom Dikaprijom možda bi više trebalo da se nađe u kategoriji blokbastera. Zahtjevne gledaoce će svakako interesovati kako je ispala treća filmska verzija romana Frensisa Skota Ficdžeralda i to u 3D formatu. U bioskopima će početi da se prikazuje od 16. maja.

Bonus video: