Uhvaćen u krivolovu pa uperio pušku u ornitologa

Mensur Maljuši (34) prijetio ornitologu Mihailu Jovićeviću. Pored Maljušića uhapšen i Gzim Dašarani (41) zbog osnovane sumnje da su nezakonito lovili na području Solane
77 pregleda 22 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2013. 20:38h

Ulcinjska policija uhapsila je Mensura Maljušija (34) i Gzima Dašaranija (41) iz tog grada, zbog osnovane sumnje da su nezakonito lovili na području ulcinjske solane.

Osim toga, Maljušiju se na teret stavlja i krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, na štetu ornitologa Mihaila Jovićevića iz Podgorice.

Naime, Jovićević je prilikom monitoringa, koji je na području ulcinjske solane obavljao kao zaposleni u udruženju za zaštitu ptica, zatekao Dašaranija i Maljušija u krivolovu i fotografisao ih.

"Sa volonterima smo se zaustavili na nasipu naspram bazena br. 3 i posmatrali užasan prizor gdje na 300 metara od nas dvojica krivolovaca, koji su bili sakriveni u lovačkim čekama, ispaljuju projektile. Svaka patka koja se u tim trenucima približila ovom bazenu, privučena plastičnim mamcima, koji su zakonom zabranjeni, bila je upucana", rekao je "Vijestima" Jovićević.

Krivolov usred NP Skadarsko jezero: Puca se na sve što leti>>>

Dodao je da su prvo zbog toga obavijestili lovačko društvo iz Ulcinja, zatim policiju, a nakon toga su se uputili prema krivolovcima i direktno se susreli sa njima na jednom od ilegalnih ulaza u Solanu kod kanala Port Milena.

Mihailo Jovićević, Foto: Vesko Belojević

"Tada sam iskoristio priliku da ih fotografišem. Jedan od krivolovaca je reagova veoma burno, uperenom puškom nas je tjerao, prijetio a ujedno i psovao mene i Darka Saveljica, koji uopšte nije prisustvovao ovom događaju. Nakon toga smo otišli u policijsku ispostavu Ulcinj, gdje su policijski inspektori na osnovu fotografija identifikovali krivolovce, podnijeli krivičnu prijavu i slučaj proslijedili tužilaštvu", rekao je Jovićević.

"Policijski službenici su odmah postupili po prijavi i ubrzo identifikovali i pronašli osumnjičene. Od njih su oduzeli oružje i osam odstrijeljenih pataka", navodi se u saopštenju Uprave policije.

Maljuši sa ulovom

Volonteri Centra za zaštitu i proučavanje ptica već duže vrijeme ukazuju na problem krivolova. U prošlom mjesecu apelovali su na nadležne da se zaustavi krivolov na Skadarskom jezeru.

Ornitolog Jovićević početkom decembra 2012. podnio je krivičnu prijavu protiv nepoznate osobe koja je ustrijelila crnog orla bruzdu, najugroženiju vrstu orla u Evropi.

Crni orao skončao usred NP Skadarsko jezero, direktor posumnjao na špijunažu>>>

Prijavio „orla špijuna” da bi postao heroj>>>

Ubijanjem orla prirodno nasljeđe je pretrpjelo nepopravljivu štetu>>>

Čaure uslikane sjutradan na mjestu gdje su lovili

Direktor NP “Skadarsko jezero” Goran Škatarić transmiter za praćenje sa ubijenog orla predao je tada policiji, zbog sumnje da se radi o špijunskom uređaju. Forenzičari su utvrdili da je riječ o GPS uređaju, čime je otklonjena sumnja u špijunažu.

Galerija

Bonus video: