Dačić: Sve se više steže obruč oko Šarića

O odnosima Podgorice i Beograda, Dačić najavljuje da će uskoro razgovarati sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem
54 pregleda 23 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: Savo Prelević
Ivica Dačić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.01.2013. 18:13h

Srpska policija nema nove informacije o slučaju "Šarić", kazao je u intervjuu za Atlas televiziju premijer Srbije Ivica Dačić i dodaje da se steže obruč oko Darka Šarića te da je sljedeći korak njegovo hapšenje.

Dačić navodi da sa crnogorskim zvaničnicima u neformalnim susretima nije razgovarao o slučaju "Šarić".

Srpska policija, tvrdi Dačić nema nove informacije o tome gdje se nalazi Darko Šarić, iako je potpredsjednik Vlade u Beogradu Aleksandar Vučić kazao da očekuje da će Šarić biti uskoro uhapšen. Na pitanje na osnovu čega je Vučić iznio takve tvrdnje, srpski premijer kaže.

"Sigurno se sve više steže obruč i da će sljedeći korak biti taj i naročito ako imamo informacije da se on više ne nalazi tamo gdje je bio i da je sada dostupniji organima gonjenja", poručio je Dačić.

Govoreći o odnosima dvije države Dačić je kazao da Srbija poštuje crnogorsku nezavisnost

"Ukoliko bude takav proces pokrenut u Srbiji sigurno će se odnositi i na sve druge zemlje", poručio je Dačić.

Dačić je kazao da nikada nije bio pristalica da se bez konkretnih dokaza daju ocjene poput one da je Crna Gora utočište za kriminalce, što se više puta moglo čuti od srpskih zvaničnika.

"Bilo je i takvih primjera, bilo je i primjera da se oni skrivaju u nekim drugim državama, bilo je primjera da ih ima i u Srbij, zato mislim da je važna saradnja policija", kaže Dačić.

Govoreći o odnosima dvije države Dačić je kazao da Srbija poštuje crnogorsku nezavisnost. O odnosima Podgorice i Beograda, najavljuje uskoro će razgovarati sa crnogorskim kolegom Milom Đukanovićem.

"Nijesam opterećen nekim odnosima iz prošlosti jer nijesam porijeklom iz Crne Gore i ne uplićem se u ta unutrašnja pitanja interesuje me politika čistih računa i zašto bi se Srbija miješala u unutrašnje stvari Crne Gore", pitao je Dačić.

Dačić nije precizno odgovorio na pitanje kakav je položaj Srba u Crnoj Gori jer se kako navodi u prehodnoj Vladi nije bavio tim pitanjem.

Premijer Srbije kaže i da ga niko od crnogorskih zvaničnika nije kontaktirao povodom informacije da je na posljednjem popisu bilo 40 odsto manje Crnogoraca u Srbiji.

Nema uspostavljanja diplomatskih odnosa sa Kosovom

Srpski premijer je rekao i da je susret sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem 17. januara redovan. Povodom najava da će Tači tražiti formiranje kancelarije za vezu u Prištini i Beogradu i da predstavnici dvije države imaju diplomatski imunitet, Dačić kaže:

"Oni nemaju diplomatski status, to nijesu kancelarije za vezu, samo su oficiri za vezu koji su smješteni u kancelarijama Evropske unije koje EU obezbjeđuje. Znači to je očigledno pokušaj za unutrašnju političku javnost da se kaže da je to nešto što su oni htjeli. Mi se nijesmo sa tim složili zato što mi ne želimo uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom već želimo da postoje oficiri za vezu koji bi pratili realizaciju dogovora koji bi u pravom smislu bili tehnička lica koja bi rješavala probleme koji mogu nastati u primjeni dogovora", zaključio je Dačić.

Bonus video: