Pronađena davno ukradena slika Anri Matisa

U bazi podataka podataka ukradenih i nestalih umjetnina ima oko 360.000 ukradenih umjetnina. Tek pet do 10 odsto uspije da se pronađe
146 pregleda 0 komentar(a)
Le Jardin, Foto: Artvalue.com
Le Jardin, Foto: Artvalue.com
Ažurirano: 07.01.2013. 15:33h

Britanski "lovac" na ukradene umjetnine pronašao je sliku francuskog slikara Anri Matisa ukradenu iz muzeja u Stokholmu prije 25 godina.

Matisovu sliku "Le Jardin", procijenjenu na oko milion eura, pronašao je Kristofer Marinelo, stručnjak londonske agencije Art Loss Register (ALR), najveće globalne baze podataka ukradenih i nestalih umjetnina.

"Fantastično je što se slika pojavila", kazala je portparol muzeja "Moderna Museet" u Stokholmu Kristin Ek.

"Ukradena je tako davno da smo već bili izgubili svaku nadu", rekla je Ek, a prenosi agencija Rojters.

Sliku je u maju 1987. odnio lopov koji se u muzej uvukao tokom noći. Krađa je prijavljena i Interpolu i ALR-u. Pronađena je pošto je jedan britanski trgovac umjetninama odlučio da prije prodaje provjeri da li se slučajno nalazi u tom registru.

"Srećni smo jer se slika u dobru stanju. Ovo je dobar početak nove godine", kazala je Ek.

U bazi podataka ALR ima oko 360.000 ukradenih umjetnina.

Neke od njih Marinelo, kako sam kaže, posebno traži - slike Vermera, Degasa i Rembranta vrijedne 300 miliona dolara ukradene 1990. iz muzeja "Isabella Stewart Gardner Museum" u Bostonu, za koje je raspisana nagrada od pet miliona dolara, kao i Rafaela izgubljenog u nacističkim pljačkama za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Tek pet do 10 odsto ukradenih umjetnina uspije da se pronađe.

Bonus video: