Hanekeova "Ljubav" najbolji film

Nagrade Američkog udruženje filmskih kritičara su među posljednjim nagradama koje se dodjeljuju prije proglašenja nominacija za nagradu Oskar (10. januara) i često bitno utiču na dodjelu najveće filmske nagrade
1 komentar(a)
Ažurirano: 07.01.2013. 11:38h

Film ''Ljubav'', ostvarenje evropskog reditelja Mihaela Hanekea koji govori o paru u poznim godinama souočenom sa teškom bolešću, proglašen je za najbolji film prema ocjeni američkog Nacionalnog udruženja filmskih kritičara.

Nagradu za najbolju glumicu koju dodjeljuje ovo udruženje, pripalo je Emanuel Rivi, koja takođe igra u filmu ''Ljubav'', dok je Haneke proglašen i za najboljeg reditelja, prenose svjetske agencije.

Grupa od 60 eminentnih filmskih kritičara iz svih djelova SAD-a i iz različitih novina, časopisa i drugih medija, koja se sastala u Njujorku u Linkoln centru u subotu, izabrala je Danijela Deja-Luisa za najboljeg glumca za naslovnu ulogu u filmu ''Linkoln''.

Kritičari su dodijelili priznanje za najbolji dokumentarac filmu ''The Gatekeepers'' o izraelskoj obavještajnoj službi Šin Bet. Toni Kušner dobio je nagradu za najbolji scenario za film ''Linkoln'', dok je nagradu za najbolju kameru dobio film ''Master''.

Nagradu za najbolji eksperimentalni film dobio je film ''This Is Not a Film''.

Nagrade filmskih kritičara su među posljednjim nagradama koje se dodjeljuju prije proglašenja nominacija za nagradu Oskar, 10. januara.

Svečana dodjela Oskara održaće se 24. februara u Los Anđeleseu, a ''Ljubav'' je austrijski kandidat u kategoriji za najbolji film na stranom jeziku.

Galerija

Bonus video: