malverzacije u UP

Tužilaštvo istražuje ko je sve rasipao za Veljovićevog mandata

U pitanju su sporni ugovori za nabavku i održavanje informacionih sistema, potpisani sa firmama "PGS agency" i "Infostream"
264 pregleda 27 komentar(a)
Đurđina Nina Ivanović, Foto: Boris Pejović
Đurđina Nina Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.01.2013. 13:00h

Specijalnoj tužiteljki za suzbijanje organizovanog kriminala i korupcije Đurđini-Nini Ivanović predati su svi dokazi o teškoj zloupotrebi u Sektoru za ljudske resurse, Uprave policije, vrijednoj oko milion eura, koje je prikupio bivši ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović i ona na tome intenzivno radi, rečeno je “Vijestima” u Vrhovnom državnom tužilaštvu.

Prema nezvaničnim, ali pouzdanim informacijama “Vijesti”, to nije jedina istraga koja se u specijalnom tužilaštvu vodi o poslovanju Uprave policije i trošenju državnih para za vrijeme dok je na njenom čelu bio Veselin Veljović. Na provjeri su, rečeno je “Vijestima”, još neke malverzacije u toj instituciji.

Brajović, aktuelni ministar pomorstva i saobraćaja, dokumentaciju je nekoliko dana prije prelaska na tu funkciju predao vrhovnoj državnoj tužiteljki Ranki Čarapić.

Tim Brajovićevih saradnika sačinio je detaljnu analizu o spornim postupanjima u Upravi policije, a uz to, on je tužilaštvu dostavio i sporne ugovore i informacije o fiktivno sklapanim i završenim poslovima.

Dokazi koje je Brajovićevi tim prikupio govore o sumnji u tešku zloupotrebu u Sektoru za ljudske resurse, pravna pitanja, telekomunikacione i informacione sisteme, koja je trajala proteklih pet godina. U pitanju su, prema nezvaničnim informacijama sporni ugovori za nabavku i održavanje informacionih sistema, koje je potpisala šefica tog Odjeljenja Tatjana Drobnjak. U to vrijeme, njen pretpostavljeni bio je Dragoslav Minić. Minić je smijenjeni pomoćnik bivšeg direktora policije Veljovića, koji je rukovao i budžetom UP.

Veliki broj ugovora za nabavku i održavanje, koji je sa te dvije firme potpisan, nije realizovan, iako su sačinjavana dokumenta o navodnoj realizaciji tih poslova i na osnovu njih novac je isplaćivan. U proteklih pet godina, to je, Upravu policije koštalo oko 200 hiljada eura godišnje

Osnivač “PGS agency” je Dušan Mandić bivši službenik Agencije za nacionalnu bezbjednost, a izvršni direktor njegova supruga Lidija Mandić. Vlasnik druge firme je Igor Jovićević.

Veliki broj ugovora za nabavku i održavanje, koji je sa te dvije firme potpisan, nije realizovan, iako su sačinjavana dokumenta o navodnoj realizaciji tih poslova i na osnovu njih novac je isplaćivan. U proteklih pet godina, to je, Upravu policije koštalo oko 200 hiljada eura godišnje.

Sagovornik “Vijesti” kazao je da osim ovih sumnjivih poslova za vrijeme Veljovića i Minića budžet UP oštećen na više načina. Jedan od njih je, pojašnjeno je, činjenica da su policiji bili ukinuti svi dodaci - operativni, prevoz, topli obrok, praznične dnevnice.. Sada, istakao je sagovornik “Vijesti”, službenici sve to napalćuju sudskim putem, što iziskuje i troškove suđenja, kamatu..

Veljović i Minić juče nijesu odgovarali na brojne pozive “Vijesti”, niti na SMS poruke.

Preporučujemo za Vas