Kventin Tarantino nagrađen za životno djelo

Nagrada mu je uručena na premijeri njegovog novog filma, "Oslobođeni Đango", koji je svojevrsni omaž italijanskim kaubojskim filmovima
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2013. 18:23h

U Rimu je 4. januara na Rimskom filmskom festivalu uručena nagrada za životno djelo američkom reditelju Kventinu Tarantinu.

Nagrada mu je uručena na premijeri njegovog novog filma, "Oslobođeni Đango", koji je svojevrsni omaž italijanskim kaubojskim filmovima iz 1960-ih godina.

Tarantino je izjavio da su "špageti vesterni" kultnih reditelja Serđa Korbučija i Serđa Leonea bili njegovi omiljeni filmovi, jer su bili tako "nadrealni i ekstremni".

"Tarantino je američki reditelj, ali istovremeno i evropski po analitičnom i strasnom odnosu koji je uspostavio sa filmom"

Naslov njegovog novog filma je direktna referenca na Korbučijevog "Đanga" iz 1966, a glavni glumac u tom filmu, Franko Nero, igra manju ulogu i u njegovom "Oslobođenom Đangu".

Morikone uručuje

Filmski kompozitor Enio Morikone, dobitnik Oskara za muziku u Leoneovom epskom vesternu "Bilo jednom na Divljem zapadu" (1968), uručio je Tarantinu nagradu na gala svečanosti povodom evropske premijere "Oslobođenog Đanga".

Rimski festival završen je 17. novembra, ali je njegov direktor Marko Miler obećao da će "vječni grad" organizovati poseban događaj ovom filmu, koji u vrijeme održavanja filmske smotre nije bio spreman za prikazivanje.

"Tarantino je američki reditelj, ali istovremeno i evropski po analitičnom i strasnom odnosu koji je uspostavio sa filmom i njegovom istorijom", kazao je Miler, ističući da je Tarantinova vizija radikalno uticala na kolektivnu sliku u posljednjih 20 godina.

Galerija

Bonus video: