Hrana koju morate jesti ove godine

Ovo moćno povrće obiluje antioksidansima – poznatih boraca protiv raka. Kelj je jedan od najboljih izvora vitamina A koji prija zdravlju kože i očiju, a može pomoći i u jačanju imunog sistema.
1 komentar(a)
Ažurirano: 05.01.2013. 12:15h

Neka se 2013. ove namirnice nađu na vrhu vaše "to-do" liste! One obiluju hranljivim materijama koje prijaju zdravlju cijelog organizma.

Kelj

Ovo moćno povrće obiluje antioksidansima – poznatih boraca protiv raka. Kelj je jedan od najboljih izvora vitamina A koji prija zdravlju kože i očiju, a može pomoći i u jačanju imunološkog sistema.

Dobar je izvor vlakana korisnih srcu. Jedna šoljica sadrži skoro istu količinu vitamina C kao i jedna narandža.

Sardine

Sardine su jedan od najboljih izvora omega-3 masnih kisjelina koje gode zdravlju srca, a poboljšavaju i raspoloženje. Osim toga, ove su ribice prepune vitamina D. S obzirom na to da su male i da se nalaze na dnu lanca ishrane, one ne sadrže puno toksina kao što se to može dogoditi kod većih riba.

Kvinoja

Riječ je o cjelovitoj žitarici delikatnog ukusa. Obiluje vlaknima i proteinima, a treba je kuvati samo 15-20 minuta. Spomenuta kombinacija vlakana i proteina organizmu pruža dodatnu vrijednost – ona nam pomaže da se duže vremena osjećamo siti.

Zobena kaša

Uvođenje zobene kaše u svakodnevnu ishranu je izuzetno korisno. Naime, zob je bogata vlaknima rastvorljivim u vodi pa kao takva doprinosi sporijim oslobađanje energije u organizmu.

Zbog tog procesa metabolizam ima stalan tempo što pogoduje gubljenju masti. Osim što snižava loš holesterol i smanjuje rizik od srčanih bolesti, zob pozitivno djeluje i na zdravlje arterija.

Šipak

Ako želite da se opskrbite vitaminom C – šipak je idealan izbor! Njegova ljekovita svojstva otkrili su stari Grci koji su ga nazvali "božansko voće". Dobra je vijest da šipak poboljšava koncentraciju, sprječava infekcije i prehlade, pomaže kod tegoba s venama te stimuliše libido i potenciju.

Kefir

Ovaj fermentisani mliječni napitak obiluje probioticima koji prijaju imunitetu. Iako ima ređu teksturu od jogurta, i on sadrži sve hranljive sastojke, ali s dodatkom vitamina B. Zato ga svakako uvrstite u svoju ishranu!

Sočiva

Sočiva - mali, ali nutritivno vrlo moćan član porodice mahunarki, izuzetno je dobar izvor vlakana koja snižavaju holesterol. I ne samo to! Sićušna mahunarka je posebno korisna za bolju kontrolu poremećaja povezanih sa šećerom u krvi. Naime, velika količina vlakana sprečava nagli porast nivoa šećera posle obroka, piše Ordinacija.

Bonus video: