Osuđenik u ZIKS-u gladuje i za praznike: Odbija i vodu

“Vuletić je stabilnog zdravstvenog stanja i pod pažnjom je službenika zdravstvene službe ZIKS-a"
141 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, ZIKS Spuž, Foto: Zoran Đurić
ZIKS, ZIKS Spuž, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 05.01.2013. 17:09h

Osuđenik Mladen Vuletić (24) već sedmi dan u spuškom zatvoru štrajkuje glađu i žeđu, zbog negativnog odgovora Komisije za uslovni otpust.

Njegova porodica saopštila je “Vijestima” da je Vuletić nakon što je zakonski stekao mogućnost da se obrati Komisiji, 11. decembra prošle godine to i učinio.

“Osuđen je na tri godine, a odležao je 25 mjeseci, dakle stekao je pravo na uslov i predao molbu. Nije napravio nijedan prekršaj u zatvoru i imao je dobro vladanje. Krajem decembra informisan je da su neki od osuđenika koji su povratnici u istom djelu i koji su imali prekršaje dobili uslovni otpust, a on ne. Zbog toga se 30. decembra odlučio da počne štrajk glađu i žeđu”, kazala je njegova sestra Anika Đurišić.

Ona tvrdi da Vuletiću nije obrazloženo zbog čega je njegova molba odbijena, iako je Komisija obavezna da obrazloži svako rješenje.

Sagovornik iz uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija rekao je “Vijestima” da je činjenica da Vuletić u zatvoru ima primjerno vladanje, ali da je Komisija autonomna i da ne odlučuje samo na osnovu toga, već u obzir uzima dužinu kazne, počinjeno krivično djelo.

“Vuletić je stabilnog zdravstvenog stanja i pod pažnjom je službenika zdravstvene službe ZIKS-a. Službenik sektora za tretman razgovarao je sa njim, čak mu je odobrena i vanredna posjeta. U skladu sa Malteškom deklaracijom o štrajku glađu obezbijeđeni su mu svi uslovi za štrajk”, kazao je sagovornik iz uprave.

Bonus video: