Koncert Nine Strugar u utorak u KIC-u Budo Tomović

Gost na koncertu biće joj Renata Perazić, Neda Papović i Zdravko Đuranović
284 pregleda 0 komentar(a)
Nina Strugar, Foto: Privatna arhiva
Nina Strugar, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.10.2018. 14:25h

Crnogorska pjevačica Nina Strugar održaće koncert u utorak 30. oktobra u velikoj sali KIC-a Budo Tomović od 20 časova. I ovoga puta kako kaže, pjevaće na turskom, a kako je naziv koncerta “Balkanski motivi”, Strugareva najavljuje šta će još publika imati priliku da čuje:

“Na koncertu u KIC-u ću izvoditi tradicionalne pjesme iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine, Kosova i Metohije i Makedonije. Prošetaću malo Balkanom i pored našeg jezika otpjevaću i poneku strofu na turskom, jer je to nešto što se sad ipak od mene očekuje”, smatra ona.

Kako koncert nosi naziv “Balkanski motivi”, a puno je pjesama koje publika voli, Strugar priznaje da je bilo teško probrati pravi repertoar.

“Cilj mi je bio da objedinim balkanski folklor, jer kao što pripadam crnogorskom kulturnom kodu tako pripadam i balkanskom. Bilo je izuzetno teško selektovati pjesme, jer toliko divnih kompozicija ima kako u

Crnoj Gori tako i u region, i sve ih interpretirati u jednom koncertu. Ali nekako sam odabrala one pjesme koje meni najviše leže, koje su prepoznatljive i prijemčive publici”, otkriva Strugar.

Dva sata programa koliko će trajati njen koncert nije lako pripremiti.

“S obzirom na to da me prate sjajni i iskusni muzičari, nije bilo potrebno neko veliko vrijeme da se taj repertoar sklopi i zaokruži. Nekih dva, tri mjeseca smo radili na ovom koncertu”, priznaje Nina, a na pitanje koje su joj pjesme tokom proba “zadale najviše muke”, odgovara:

“Pa, moram priznati da su to sve kompozicije koje ja volim i dobro poznajem tako da nisam imala pretjeranih muka oko interpretacije. Možda su pjesme iz tog kosovskog opusa malo zahtjevnije bile, jer je taj melos specifičan i zahtijeva posebnu interpretaciju. Planirali smo i neke numere na grčkom i rumunskom, ali želja je mnogo, a vremena malo pa ćemo to ostaviti za neki naredni koncert”, obećava Strugar.

Ni ovaj koncert neće proći bez gostiju.

“Gost će mi biti naš istaknuti umjetnik Zdravko Đuranović i dvije divne dame i moje prijateljice Renata Perazić i Neda Papović koje su sjajni vokali prepoznatljivi po izvedbi džez i pop numera”, otkriva sagovornica Vijesti.

Iako je najteže nastupati pred sugrađanima, Nina se uspješno bori sa uzbuđenjem pred koncert u rodnoj Podgorici.

“Zvuči kao otrcana fraza, ali zaista je tako. Izuzetno je teško jer pred domaćom publikom postoji velika doza odgovornosti. Ali je ujedno i velika čast. Ne bih to nazvala tremom, više nekim uzbuđenjem i jednom finom dozom adrenalina koja me pokreće, posebno što je koncert podržao i jednim dijelom finansirao Sekretarijat za kulturu i sport Glavnog grada”, kaže ona.

To što priređuje koncert na “domaćem terenu” jedan je od razloga što je poznanici zovu za ulaznice.

“Baš zovu, naročito ovih nekoliko dana pred koncert, što me jako raduje. Čak je i iznenađujuće koliko se ljudi zainteresovani i željni ovakvih koncerata i ovakve muzike”, ponosna je Strugar koja se nada da će ovakvih druženja sa publikom biti još u narednom periodu.

“Nadam se da će ih biti još tokom naredne godine. Voljela bih da to prvenstveno bude u Pljevljima, jer je to grad sa divnom publikom koja me izuzetno voli i gdje često nastupam kao gost sa gradskim tamburaškim orkestrom. U planu su i druge opštine, ali to sve iziskuje materijalna sredstva i vrijeme oko organizacije.

Bonus video: