Pirati među arhitektima grade brže od Zahe Hadid

Zaha Hadid proslavila se svojim avangardnim građevinama, a u Kini važi za pravu zvijezdu
0 komentar(a)
SOHO, Zaha Hadid, Foto: Skyscrapercity.com
SOHO, Zaha Hadid, Foto: Skyscrapercity.com
Ažurirano: 04.01.2013. 15:55h

Jedna od vodećih svjetskih arhitektica Zaha Hadid trenutno projektuje brojne građevine širom Kine, no jedna od njih, kako se čini, mogla bi biti izgrađena dva puta.

Piratski arhitekti su u procesu kopiranja jednog od njenih provokativnih dizajna, pa se trenutno vodi pravi rat ko će prije završiti građevinu.

Zaha Hadid proslavila se svojim avangardnim građevinama, a u Kini važi za pravu zvijezdu: nedavno se u Pekingu okupilo 15 hiljada umjetnika, arhitekata i fanova kako bi čuli govor koji je održala prilikom otvaranja futurističkog Galaxy SOHO kompleksa, jednog od jedanaest njenih projekata koji se grade u Kini.

Iako u Kini postoje zakoni, primjena tih zakona je sporadična

Uticaj eksperimentalne arhitekture ove dobitnice Pritzkera eksplodirao je nakon što je otvorena svijetleća zgrada Opere u Guanghou prije dvije godine, pa se tim danas inspiriše čitav kontingent piratskih arhitekata i graditeljskih timova u južnoj Kini.

Ono što je još gore, objašnjava Hadid u jednom intervjuu, je to što je sada prisiljena da se utrkuje sa kineskim arhitektima kako bi prva dovršila svoj projekat.

Replika projekta u Čongpingu

A projekt na koji se namjerila konkurencija je Wangjing SOHO, kompleks tri tornja koji liče na zakrivljena jedra, izrađeni od kamena i urezani aluminijskim obručima nalik na talase, koji iz vazduha izgledaju kao da plivaju iznad površine.

Čak iako sud presudi u korist SOHO-a, domaćim arhitektima ne može narediti da sruše zgradu

Originalna građevina trebalo bi da bude dovršena 2014, ali za petama je replika projekta u Čongpingu, megalopolisu blizu Tibetanskog platoa, i kako za sada izgleda, pirati grade brže nego SOHO, čija je direktorica Žang Ksin Xin uputila javni apel u borbi protiv lažnih graditelja.

Iako u Kini postoje zakoni, doduše samo na papiru, koji štite intelektualno dobro, uključujući i arhitektonske radove, primjena tih zakona je sporadična, a za Kinu se često govori da je “zemlja u kojoj se može kopirati apsolutno sve”.

Čak iako sud presudi u korist SOHO-a, domaćim arhitektima ne može narediti da sruše zgradu, već ih samo može kazniti plaćanjem kompenzacije.

No, Zaha Hadid nije prva čija se arhitektura u Kini bezočno kopira. Prošle su godine građani austrijskog mjestašca Hallstat bili šokirani kada su otkrili da su kineski arhitekti intenzivno fotografisali njihove domove kako bi u južnoj Kini izgradili drugu verziju mjesta koje je pod zaštitom UNESCO-a.

Bonus video: