Otac osumnjičenog za ubistvo: Ako dokažu da je kriv spaliću se na trgu

Otac Adnana Kožara tvrdi da je njegov sin nevin
150 pregleda 8 komentar(a)
Berane, Miroslav Šoškić, Foto: Arhiva Vijesti
Berane, Miroslav Šoškić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 04.01.2013. 17:58h

Porodica Adnana Kožara, policajca koji se sumnjiči da je prije četiri godine učestvovao u ubistvu sugrađanina Miroslava Šoškića, tvrdi da je njihov sin nevin i da je nezakonito uhapšen.

“Samo Adnanovo hapšenje bilo je nezakonito, kao i postupak koji je do sada sproveden bez činjenica i dokaza. Smrt Miroslava Šoškića, koja je sigurno potresla sve čestite ljude, nikako se ne može dovesti u vezu sa mojim sinom. On sa tim mladićem nije imao nikakav kontakt, ni vizuelni, a kamoli fizički ili verbalni u trenutku Šoškićevog navodnog bjekstva policiji. To je potvrdilo i oko 15 saslušanih svjedoka”, trvrdi Adnanov otac Feho Kožar.

On ističe da su tužilaštvo i sud, pod pritiskom javnosti, donijeli takva rješenja.

“Kao roditelj, pitam se može li to da bude osnov da moj sin bude odvojen od kuće? Odgovorno tvrdim da je nevin. Zar se niko ne pita kako je našoj porodici dok čeka da se skine ljaga sa imena nedužnog mladića. Razumijem sve roditelje, pa i roditelje pokojnog Šoškića. I zbog njih i zbog nas želim da se što prije otkrije istina, ali i tražim da se ne vrše pritisci, već da se mom djetetu omogući da se brani sa sobode”, rekao je Kožar.

Otac osumnjičenog policajca rekao je da vjeruje da ni porodici Šoškić ne bi bilo drago da u zatvoru boravi neko ko nema ništa sa smrću njihovog sina.

“Mogu samo da pretpostavim koliki je njihov bol, ne dao ga Bog nikome. Ali boli i nas, jer zasigurno znamo da Adnan nije doprinio njihovoj tragediji. Rimsko pravo kaže da je bolje pustiti krive, nego minut duže držati u zatvoru nevine. Samo to tražim za svog Dada”, kazao je on ističući da je njegov sinu pritvoru kao žrtva velike medijske pažnje za taj slučaj.

“Pozivam sve nadležne institucije, a posebno tužilaštvo i sud da, ako ih imaju, iznesu javno sve dokaze kojima bi se mogao teretiti moj sin. Tvrdim da je on častan i odgovoran čovjek, što može potvrditi svaki građanin Berana i dalje. Svi znaju kako sam ga vaspitao i da nikada ne bi mogao nešto takvo uraditi i prikriti. Svi znaju i da bih ga ja prvi prijavio i zatvorio da sam makar osjetio da bi mogao biti umješan u nečije ubistvo”, rekao je Kožar koji je pozvao sve nevladine i humanitarne organizacije, istraživače i organizacije za zaštitu ljudskih prava da se uključe u slučaj Šoškić.

Svi znaju i da bih ga ja prvi prijavio i zatvorio da sam makar osjetio da bi mogao biti umješan u nečije ubistvo

“Neka ga istraže i uvjere se u Adnanovu nevinost. Ukoliko bilo ko dokaže drugačije, spreman sam da se javno spalim na gradskom trgu”, naveo je on.

Dvadesetdvogodišnji Šoškić nastradao je 17. decembra 2008. bježeći pred policijom. On je i njegov drug Božo Vukadinović, privedeni su u zgradu policije, nakon što je je policija pred Šoškićevom zgradom zaustavila automobil u kom su bili.

Zvanična policijska verzija bila je da je pretresom Šoškićevog vozila pronađen gram i po heroina, a da je on iskoristio nepažnju policajaca Željka Bojića i Kožara i pobjegao. Prema toj verziji, on se uputio ka gradu, a zatim mračnom i uskom ulicom skrenuo u pravcu Lima, dok je za njim jurila policija. Šoškić je, navodno, pred potjerom ušao u rijeku i zaplivao, dok ga je policija od toga odvraćala. Na obali je ostala samo pocijepana jakna.

Miroslavov otac Vladimir Šoškić je četiri godine tvrdio da je njegov sin ubijen, što je dokazalo i supervještačenje nakon kojeg je više tužilaštvo 19. novembra naložilo hapšenje dvojice beranskih polcajaca.

Bonus video: