Jevgenije Jevtušenko: Najbesmislenije je kopanje po prošlosti

Skoro četvoračasovne razgovore sa publikom pjesnik je počeo primjedbom „Što smo stariji, sve smo iskreniji i otvoreniji“
98 pregleda 0 komentar(a)
Jevgenij Jevtušenko, Foto: Rbth.ru
Jevgenij Jevtušenko, Foto: Rbth.ru
Ažurirano: 04.01.2013. 17:11h

Jedan od najznačajnijih savremenih pjesnika Jevgenije Jevtušenko, proveo je uoči novogodišnjih praznika duže od tri sata sa svojim poštovaocima na književnoj večeri u Moskvi, kada im je duže od tri sata govorio stihove i pričao “iz duše sa mnogobrojnim poklonicima”, prenose ruski mediji.

Jevtušenko, koji je 18. jula proslavio 80. rođendan bio je očekivan još od ljetos, jer je najavljeno da će se tada vratiti iz SAD u kojima živi. Međutim, dolazak je stalno odlagan zbog bolesti Jevgenija Aleksandroviča.

“Tada se nisan dobro osjećao, a ni sada se stanje nije sasvim popravilo. Ali vjerujem da će danas moj stvralački kapacitet proraditi punom parom,“ izjavio je pjesnik za ITAR-TASS.

Jevgenije Aleksandrovič je, ne bez ponosa, saopštio da je u 2012. godini samo kod ruskih izdavača izašlo pet njegovih novih knjiga

Skoro četvoračasovne razgovore sa publikom pjesnik je počeo primjedbom „Što smo stariji, sve smo iskreniji i otvoreniji“.

Ruski mediji prenose da je izgledao loše, ali da je, čim je krenuo sa čitanjem zaboravio na starost i na ne baš sjajno zdravstveno stanje.

"Glas mu je postao mlađi, rezak. Emotivno je gestikulirao rukama, kao da je crtao sliku pjesme koju je govorio. Jednom riječju, majstor se predao svijetu svog stvaralaštva i poveo slušaoce sa sobom", jedan je od opisa večeri.

Jevgenije Aleksandrovič je, ne bez ponosa, saopštio da je u 2012. godini samo kod ruskih izdavača izašlo pet njegovih novih knjiga. Prva knjiga stihova nastalih od 2005. do 2011.

"U suštini sva moja lirika je samo zbornik ispovijedi pred svima"

„Može se sve još spasiti”, druga zbornik „Veliki pjesnici”, treća istorija nastanka njegove čuvene poeme, četvrta – novo izdanje romana „Jagodnjaci”, petu knjigu „Sreće i gubici” u koju su ušli potpuno novi stihovi, pjesnik je promovisao na ovoj večeri.

Na književnoj večeri u Moskvi je pročitana i poema „Dora Franko”.

"U suštini sva moja lirika je samo zbornik ispovijedi pred svima. I evo je došlo vrijeme za dopunsko ispovijedanje. Ova ljubavna poema o doživljajima iz moje mladosti napisana je s milostivim dopuštenjem njene heroine i moje žene Maše. Iskreno govoreći, pribojavao sam se kako će se Maša odnositi prema onome što je u toj poemi rečeno, posebno sada, uoči naše srebrne svadbe.

Ali uprkos mojim strahovanjima poema joj se svidjela kao i našim sinovima. Hvala Bogu Maša je kao i uvijek ispoljila mudrost. Jer nema ništa besmislenije nego kopati po prošlosti”, rekao je Jevtušenko.

Jevgenij Jevtušenko je već 60 godina u svjetskoj poeziji. Poznat je u cijelom svijetu kao tvorac neponovljivih stihova i pjesama. Bez obzira na solidne godine,on ne samo što aktivno radi i dijeli svoja znanja i mišljenja sa novim pokoljenjima, nego je sastavio i višetomnu enciklopediju ruske poezije koja je doživjela izuzetan uspjeh.

Bonus video: