Oslobođen bivši direktor Luke Bar: Nijesu dokazali da je ojadio kompaniju

Sudija Valentina Pavličić kazala je da nisu dokazani navodi optužnice da je Gvozdenović prekoračio svoja ovlašćenja
254 pregleda 0 komentar(a)
Miodrag Gvozdenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Miodrag Gvozdenović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.01.2013. 18:24h

Viši sud u Podgorici oslobodio je od optužbe bivšeg direktora Luke Bar Miodraga V. Gvozdenovića da je tu kompaniju oštetio za preko milion eura.

On se teretio da je bez odobrenja Odbora direktora, a protivno Zakonu o privrednim društvima i Statutu Luke Bar, sklopio Aneks ugovora sa podgoričkim firmama "Fab lajv" i "Krisma trejd", kao i sa italijanskom firmom "Portolevante".

U obrazloženju presude, sudija Valentina Pavličić kazala je da nisu dokazani navodi optužnice da je Gvozdenović prekoračio svoja ovlašćenja i da je poslovnim partnerima pribavio protivpravnu imovinsku korist.

"Sud je zaključio da Gvozdenović nije prekoračio službena ovlašćenja sa namjerom da drugome pribavi imovinsku korist. U optužnici se navodi da je potrebna saglasnost Odbora direktora. Međutim, sud nigdje nije našao da je ta saglasnost neophodna. Uostalom, Odbor direktora je imao ovlašćenja da razriješi Gvozdenovića ako je ocijenio da ne radi na adekvatan način. Gvozdenović je imao saglasnost Odbora direktora za potpisivanje Aneksa ugovora s italijanskom firmom 'Portolevante' kojoj je kao kupcu kamena odobren popust od 50 odsto na ugovorenu cijenu za period od osam mjeseci", navodi se u presudi.

Osnovni sud u Baru, u julu 2009. oslobodio je Gvozdenovića od optužbe da je sklapanjem ugovora sa firmama "Fab lajv", "Krisma trejd" i "Portolevante", oštetio Luku Bar. Presuda je ukinuta, a ponovljeni sudski proces okončan je u podgoričkom Višem sudu.

Zaradio sam 8,3 miliona eura

Miodrag Gvozdenović, bivši direktor Luke Bar, izjavio je u završnoj riječi da ne može biti odgovoran za krivično djelo koje mu je tužilac naveo, jer, kako je istakao, nije bio odgovorno lice.

Objasnio je da organ upravljanja i rukovođenja društva na osnovu Zakona o privrednim društvima kao i u skladu sa Statutom AD Luka Bar je Odbor direktora, a izvršni direktor izvršava njihove odluke.

"Prema Statutu Luke Bar utvrđeno je da Odbor direktora odobrava zaključenje ugovora čija vrijednost prelazi 100.000 eura. Kako nijedan od ovih ugovora, odnosno aneksa ne prelazi taj iznos onda je pozivanje na ovu odredbu neosnovano. Svakom mojom radnjom koja se u optužnici navodi, Luka je ostvarivala određenu korist. Zaključenje aneksa sa "Portolevante" urađeno je u potpunosti u skladu sa zaključkom Odbora direktora.

Iz svega jasno i nedvosmisleno se može zaključiti da sam isključivo svojom inicijativom i sposobnošću jedan posao koji je za Luku Bar predstavljao gubitak preokrenuo u izuzetno profitabilan. Ukupni efekti ovog posla u toku mog mandata bili su dobit od 8,3 miliona eura", kazao je Gvozdenović.

Bonus video: