Popović: Budžet ružna poruka sportistima

„Sport je postao ključna poluga afirmacije Crne Gore, po sportskim uspjesima smo postali uvaženi i poštovani u svijetu i to država mora razumjeti i cijeniti”, rekao je Andrija Popović
6 komentar(a)
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Andrija Popović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 03.01.2013. 12:49h

Smanjenje izdvajanja za sport iz budžeta za 2013. godinu ružna je poruka sportistima i sportskim radnicima, odnosno bez sumnje najuspješnijoj oblasti u Crnoj Gori, ocijenio je potpredsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta (COK) Andrija Popović.

Popović, najozbiljniji kandidat za direktora Uprave za sport, kazao je, shvatajući tešku socijalnu i ekonomsku situaciju u Crnoj Gori, da su izdvajanja za sport iz budžeta apsolutno neprihvatljiva za sportiste i sportske poslenike.

Budžetom je za sport u 2013. godini predviđen 3,1 milion eura.

„Smanjenje izdvajanja za sport od nekih 17 odsto u odnosu na 2012, a 28 u odnosu na 2011. godinu, računajući i sredstva opredijeljena COK-u, veoma je ružna poruka države svojoj bez sumnje najuspješnijoj oblasti”, rekao je Popović agenciji MINA.

On je kazao da bi smanjenje izdvajanja za sport moglo uništiti šanse da ponovimo fantastične rezultate naših sportista u ovoj godini.

„Prije svega u kolektivnim sportovima, ali smo imali i nekoliko bljeskova u individualnim sportovima. Sport je postao ključna poluga afirmacije Crne Gore, po sportskim uspjesima smo postali uvaženi i poštovani u svijetu i to država mora razumjeti i cijeniti”, rekao je Popović.

On je istakao da su to relativno mala sredstva koja ukupno iznose oko 0,80 budžeta za 2013. godinu, računajući opredijeljena sredstva za funkcionisanje sporta i izgradnju sportske infrastrukture.

Popović je naglasio da država mora pokazati više sluha za svoj najbolji brend, prepoznat širom svijeta.

„Začuđujuće je da se za narednu godinu izdvoji 7,4 miliona za izgradnju sportske infrastrukture, a za funkcionisanje sporta u 2013. godine više nego duplo manje sredstava. Po onoj narodnoj - ne lipši magarče do zelene trave”, rekao je Popović.

On je ponovio da sportska Crna Gora apsolutno zaslužuje da ponovo, poslije 11godina, dobije poseban resor, Ministarstvo sporta i mladih.

„Kao naša najuspješnija oblast i liberali će posebno na tome insistirati. Crna Gora je postala veliko sportsko čudo u kolektivnim sportovima, taj nivo treba održati i naša država mora u potpunosti stati iza sjajnog brenda kojim se ponosimo, ne samo deklarativno”, rekao je Popović.

Bonus video: