Nadarević u novom Paskaljevićevom filmu: Živimo u svijetu nekažnjenog nasilja

"Vidite koliko se za kulturu ostavlja prostora u javnim glasilima..."
139 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 02.01.2013. 09:36h

Glumac Mustafa Nadarević, koji u filmu srpskog reditelja Gorana Paskaljevića o nacističkom logoru na Starom sajmištu "Kad svane dan" igra glavnog junaka, izjavio je da danas živimo u svijetu nekažnjenog nasilja i da će biti potrebno mnogo vremena da građani sa prostora bivše SFRJ očiste fleke sa sebe.

U filmu koji treba da probudi uspavanu savjest i stavi do znanja da je Staro sajmište decenijama zapušteno i zaboravljeno, kao i da ukaže da su Romi i danas građani "drugog reda", Nadarević igra Mišu Brankova koji saznaje da je Jevrej, usvojeno siroče Vjasovih stradalih u tom logoru.

Na pitanje da li poruka filma može stići do onih koji odlučuju, Nadarević je rekao da do njih ne može stići poruka ni tog filma niti neke pozorišne predstave, jer se njih ne tiče kultura.

"Vidite koliko se za kulturu ostavlja prostora u novinama, javnim glasilima, a kultura je fundament svakog naroda", kazao je Nadarević.

Prema njegovim riječima, "mi i danas živimo u svijetu nekažnjenog nasilja.

Slavni glumac tvrdi da poruka filma "Kad svane dan" ne može stići do onih koji odlučuju, jer se kultura njih ne tiče

"Trebaće mnogo vremena da se nasilje i zločin otkrije i da očistimo fleke i mrlje sa sebe i da živimo normalno", rekao je Nadarević.

On je kazao da nema smisla da zbog "nečijeg ludila" odgovaraju cijeli narodi i da misli da će doći vrijeme kad će se znati ko je kriv za to.

"Ne znam koliko nam treba vremena, ali treba toliko vremena da se ovi koji se prikrivaju na samom vrhu osvijeste i da kažu istinu, i da počnu istrage i tad će biti sve u redu", kazao je Nadarević.

Moguće snimanje filma "Lud, zbunjen, normalan"

Komentarišući popularnost bosanskohercegovačke serije "Lud, zbunjen, normalan", čije je prikazivanje završeno poslije pet sezona, Nadarević je rekao da postoje neke ideje da se radi film, ali da misli da članovi ekipe treba da se odmore.

Mustafa Nadarević u seriji, koja se prikazuje i na programu TV "Vijesti", tumači glavnu ulogu, djeda Izeta Fazlinovića.

Izet Fazlinović je udovac i ima oko 60 godina. Po ubjeđenju je komunista i voli da priča o svom ljubavnom životu, a učlanio se i u nepoznatu stranku, jer mu je obećan mandat poslanika. Predsjednik je kućnog savjeta.

Na pitanje koliko ima Izeta Fazlinovića u Mustafi Nadareviću, glumac je rekao da Izeta nema u njemu, ali da ga ima u njegovoj babi, komšijama, u Bosni...

"Ko zna? U nama sve čuči. Ne znamo kad će izletjeti sreća. Jedino da ne izleti zločin", kazao je Nadarević.

Galerija

Bonus video: