Šta je obilježilo karate, rvačku i atletsku 2012. u Crnoj Gori

Raković je enormni talenat najavila u uzrastu kadeta, kada je kao članica Gorštaka i sa djevojačkim prezimenom Kovijanić bila prvakinja Evrope 2006. godine.
124 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.01.2013. 22:29h

Junakinja crnogorskog pojedinačnog sporta je karatistkinja Marina Raković. U sportu u kojem su crnogorski takmičari harali početkom '90 - tih godina prošlog vijeka, post dug 18 godina u borbama prekinula je članica Podgoričkog Omladinca u kategoriji do 68 kilograma na Evropskom prvenstvu na Tenerifama.

Raković je do bronze došla bez poraza, ali je četvrtfinalni duel sa prvakinjom iz Turske, Hafsi Buruču, i nakon produžetka bio bez poena pa su sudije procijenile da je protivnica imala više pokušaja da poentira!

Kroz repasaž je Raković ubjedljivo došla do bronze i prve medalje nakon srebra Vladimira Jokovića na Svjetskom prvenstvu u Birmingemu 1994. godine.

Raković je enormni talenat najavila u uzrastu kadeta, kada je kao članica Gorštaka i sa djevojačkim prezimenom Kovijanić bila prvakinja Evrope 2006. godine.

Rvanje

Za razliku od olimpijskih disciplina, crnogorsko rvanje ima uspjeha u onima koje nijesu na programu OI. Nisku osvajanja titula prvaka svijeta nastavila je Mirjana Martinović. Ona je na Svjetskom prvenstvu u Beogradu slavila u disciplini pankration do 60 kilograma, dok je u greplingu poražena u finalu.

Martinović je u karijeri bila i svjetska prvakinja u rvanju na pijesku, kao i u džiu-džicu, dok se bavila tim sportom. U Beogradu je srebrnu medalju osvojio i Danijel Krivokapić u kategoriji do 65 kilograma.

Atletika

Osvojio je prvo mjesto na Bacačkom kupu u Baru, a na mitingu u Sremskoj Mitrovici aktuelni juniorski viceprvak Evrope, Danijel Furtula je disk bacio na 63,79 metara za B olimpijsku normu. Furtulin rezultat vrijedan je 1.125 poena i najbolji je crnogorski atletičar.

Član mojkovačke Tare je nakon norme bio najbolji i na mitingu u Zenici sa rezultatom 63,15 metara. Iako tek 20-godišnjak, Furtula je velika nada crnogorske atletike za Evropsko prvenstvo za seniore do 23 godine u finskom Tampereu.

Furtula nije uspio da se plasira u finale OI u Londonu, ali je druga naša atletičarka sa B normom, maratonka Slađana Perunović bila bolja nego ikada. Članica AK Nikšić je zauzela 77. mjesto u vremenu državnog rekorda 2:39,07 sati i izborila normu za Svjetsko prvenstvo u Moskvi!

Bonus video: