BUDITE TU!

Iskoristite praznike da postanete bolji prijatelj

Šta možete da učinite ako osjetite da se vi i vaša prijatelj/ica polako udaljavate?
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 19:54h

Izgubili ste neke prijatelje? Ponekad do prekida prijateljstva ne dolazi samo zbog jednog događaja, nego zato što prijatelji postupno shvataju da nisu baš toliko slični koliko su mislili.

Šta možete da učinite ako osjetite da se vi i vaša prijatelj/ica polako udaljavate?

1. Razgovarajte telefonom

U vrijeme kad svi šalju tekstualne poruke, iznenadite je/ga običnim "halo". Zvuk vašeg glasa će biti dobrodošlo iznenađenje.

2. Nemojte davati savjete

Kad vas prijatelj/ica pita za savjet ne morate odmah reći: "Ne, to je grozna ideja". Umjesto toga, postavljajte pitanja poput: "Zašto misliš da bi to trebalo da učiniš?" Prijatelji ne šefuju jedni drugima, oni vas vode do pravog zaključka.

3. Budite pravedni

Kad vas prijatelj/ica zamoli da pročitate nešto što je napisala/o, a vi vidite greške, nemojte biti milostivi, nego to podvucite crvenom olovkom. Stavite izazov pred nju/njega. Treba da zna da ste na njenoj/njegovoj strani i da vjerujete da može bolje.

4. Mora da zna kada je obavezno njeno/njegovo prisustvo

Ne želite da manipulišete prijateljima, ali želite da se osjetite cijenjenim. Bilo da je to prekretnica (slavlje zbog novog posla ili promocije) ili poziv za pomoć, prijatelji moraju potrošiti novac ili vrijeme da bi bili tamo. Krajnji kompliment je zapravo da vam je njihova prisutnost bitna.

5. Rukom pisano pismo umjesto mejla

Ovo se rijetko događa. Slanje komada papira na kojem ste nešto napisali zagrijaće srce. U rukopisu jednostavno ima više duše. Sjećanje na otvaranje pisma i čitanje će trajati dugo vremena.