Brojne mogućnosti kulturne saradnje sa Kinom

Fišer je na Forumu govorio o kulturnoj diplomatiji, a Vujović izložio dio svojih slika i dogovorio predstavljanje u uglednoj galeriji u Pekingu u oktobru
59 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 21.06.2018. 09:54h

Na poziv Ministarstva kulture i turizma Narodne Republike Kine, na drugom međunarodnom Forumu kulture u Čengduu nastupila je i petoćlana crnogorska delegacija. U glavnom gradu provincije Sečuan, koji broji više od 16 miliona stanovnika, gosti iz 16 zemalja centralne i istočne Evrope raspravljali su o aktuelnom trenutku u kulturi na nacionalnom i međunarodnom planu, i razmatrali mogućnosti saradnje sa domaćinima na poljima plesa, muzike, pozorišta i slikarstva, a noseća tema Foruma bila je “Tradicija i savremenost”.

U crnogorskoj delegaciji bili su direktorica i patron Baletske škole „Princeza Ksenija“ Vanja Pantović i Pius Aleksander Fišer, akademski slikar Tiho Vujović, pijanistkinja i art menadžer Ivona Milić i direktor KotorArt Festivala pijanista Ratimir Martinović.

"Kineska kulturna scena u proteklih nekoliko decenija, zajedno sa ekonomijom ove najmnogoljudnije zemlje svijeta, doživljava vrtoglavi uspon. Istovremena otvorenost za nove sadržaja iz zapadnih kultura i želja za promocijom sopstvene, učinili su današnju Kinu jednom od najvećih umjetničkih scena na svijetu. Infrastrukturu kulture svakodnevno obogaćuju novi sadržaji- galerije, koncertne sale, ateljei, filmski gradovi, univerziteti i fakulteti umjetnosti…Najveći svjetski ansambli, orkestri, baletske trupe, pojedinačni umjetnici i stvaraoci, predstavljaju svoja umijeća ovom ogromnom auditorijumu koji je iz dana u dan sve brojniji", priča za “Vijesti” Pantović nakon povratka iz Kine.

Ona već dvije godine u Kini uspješnopromoviše Baletsku školu “Princeza Ksenija” kroz projekte i saradnju sa najvažnijim kineskim institucijama baletske umjetnosti kao što su Nacionalni balet Kine, Pekinška plesna akademija, Univerzitet Minzu i Univerzitet umjetnosti Čengdu.

Fišer je na Forumu govorio o kulturnoj diplomatiji, a Vujović izložio dio svojih slika i dogovorio predstavljanje u uglednoj galeriji u Pekingu u oktobru.

"Bivša učenica Baletske škole “Princeza Ksenija” Ivona Milić koja je danas na usavršavanjima u Minhenu, govorila je o važnosti medija u predstavljanju kulturnih politika i sadržaja, dok je Martinović govorio o iskustvima KotorArta i kontekstualizacije umjetničke muzike kroz njegovanje tradicije i baštine u savremenim umjetničkim formama. On je u razgovorima sa zvaničnicima Ministarstva kulture i turizma Kine predložio pokretanje Koordinacionog centra za oblast umjetnosti inicijative 16+1 upravo u Crnoj Gori", istakla je Pantović.

Ona je dodala da su na kraju Foruma svi učesnici potpisali Čengdu deklaraciju koja je “obaveza daljeg unaprjeđivanja i intenziviranja saradnje”.

Galerija

Bonus video: