Hitler na koljenima u Varšavskom getu

Centar "Simon Vizental" osudio je postavljanje ovog umjetničkog djela u bivšem getu kao "bezosjećajnu provokaciju koja vrijeđa uspomenu na Jevreje žrtve nacista"
0 komentar(a)
Hitler Varšavski geto, Foto: Cbsnews.com
Hitler Varšavski geto, Foto: Cbsnews.com
Ažurirano: 30.12.2012. 11:03h

Statua nacističkog lidera Adolfa Hitlera kako se moli na koljenima u bivšem Varšavskom getu, mjestu gdje je ubijen veliki broj Jevreja i odakle je poslat u logore smrti u vrijeme Drugog svjetskom rata, izazvala je različita reagovanja.

Rad pod nazivom "On" italijanskog umjetnika Mauricija Katelana privlači veliki broj posjetilaca otkad je izložba otvorena prošlog mjeseca, ali kod mnogih je izazvala ljutita reagovanja.

Centar "Simon Vizental" osudio je postavljanje ovog umjetničkog djela u bivšem getu kao "bezosjećajnu provokaciju koja vrijeđa uspomenu na Jevreje žrtve nacista".

Ipak, mnogi ga hvale, rekavši da ima snažan emotivan uticaj koji gledaoce prisiljava da se suoče sa prirodom ljudskog zla. Čak je i glavni poljski rabin Mihael Šudrič rekao da skulptura može da ima određenu edukativnu vrijednost.

Kritičari kažu da sama skulptura u umjetničkom smislu postavlja pitanje da je Hitler tražio oproštaj za svoja nedjela da li bi mu Bog oprostio.

Stefan Edlis, rođeni Bečlija koji je preživio holokaust i koji je sada poznati američki kolekcionar, smatra da je djelo fantastično.

"Kada ljudi vide Hitlera kako kleči ostanu bez teksta. Mnogi su bili u suzama, zaprepašćeni. Efekat je fascinantan, i na stranu politika, ovo je prvenstveno umjetničko djelo", rekao je Edlis.

Bonus video: