Policajci koji tuku ostaju na poslu

Kako završavaju slučajevi u kojima službenici prekorače ovlašćenja i muče zatvorenike
158 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 31.12.2012. 09:18h

Mojkovčanin Srđan Turković (26) nije krivično gonio policajca Mirčetu Pantovića koji ga je prošle godine istukao u rodnom gradu.

Policajac je tako oslobođen optužbe, a pretučeni mladić kažnjen je sa mjesec dana zatvora - zbog napada na službeno lice.

Po verziji pretučenog Turkovića, policajac mu je spornog dana naredio da pođu u stanicu, u društvu jednog sugrađanina sa kojim se bio sukobio.

“Rekao sam mu 'idite vi, ja ću za vama'. On se na to okrenuo i počeo da me udara, odmah, tu na ulici. Poslije me je bacio na tlo i udarao nogama”, ispričao je Turković.

Turković tvrdi da je policajac nastavio da ga tuče i kada su došli u stanicu policije.

“Sjeo sam, a on me udario nekoliko puta pesnicom u predjelu stomaka. Tada sam tražio da me povedu u Hitnu. To su uradili. Doktor mi je dao da primim infuziju i ponovo su me odveli u stanicu policije, i zadržali do ponoći kada su me izveli da dam izjavu i pustili”, kazao je mladić.

Turković je narednog dana otišao u podgorički Klinički centar, izvadio nalaze, a zatim se obratio zaštitniku ljudskih prava i medijima. Po povratku u Mojkovac podnio je tužbu protiv policajca, a sa policijom se tek kasnije dogovorio.

“Povukao sam tužbu protiv policajca, dogovorili smo se da me neće teretiti i pomirili smo se. Posle toga nekih 20-ak dana saznao sam da me goni javni tužilac. Na kraju sam dobio kaznu mjesec dana zatvora.”

Turković je samo jedan među žrtavama policijske torture. Zbog zloupotrebe položaja ili prekoračenja ovlašćenja od početka 2008. do kraja juna 2012. odgovarao je 41 policijski službenik, barem tako piše u zvaničnim izvještajima države.

U istom periodu NVO Građanska alijansa registrovala je četiri puta više, čak 179 prijavljenih slučajeva zlostavljanja i nehumanog postupanja policajaca.

Za četiri godine samo jedan policajac je zbog policijskog nasilja ostao bez posla.

Staniša Svrkota nedavno se obratio “Vijestima” pismom u kome tvrdi da je 28. januara od policajca D. M. dobio teške tjelesne povrede. U procesu koji se vodio u Osnovnom sudu u Pljevljima policajac je oslobođen krivične odgovornosti.

Navijač košarkaškog kluba ’Sutjeska’ iz Nikšica, Marko Milović prijavio je 9. marta da je brutalno pretučen tokom košarkaške utakmice izmedu Sutjeske i Teoda u Tivtu krajem februara. Siniša Dabanović prijavio je da je 29. februara njega i njegovog ujaka Ivana Nišavića pretukao službenik policije PJ Podgorica Mihailo Kuč. Prema navodima Dabanovića, Kuč ga je službenim pištoljem tukao po glavi i nanio mu lakše tjelesne povrede. Njegov ujak Ivan je prema nalazima ljekara u ovom incidentu zadobio teže tjelesne povrede.

Slučaj Šoškić

Koordinator Građanske alijanse Milan Radović za “Vijesti” je kazao da se u sudskim procesima protiv policajaca najčešće izriču novčane kazne u rasponu od 20 do 30 odsto odbitka od plate za jedan mjesec.

“Imali smo situaciju da su pojedini policijski službenici čak i nekoliko puta sudski pravosnažno osuđivani za zlostavljanje, a da nijesu otpušteni”, rekao je Radović.

Radović je podsjetio da se i ovih dana “vidjelo kako tužilaštvo efikasno i nezavisno procesuira čak i one slučajeve koji su za ishod smrtne posljedice zbog prethodnog zlostavljanja”.

“Radi se o slučaju Šoškić koji je GA od starta pratila i koji je pokazao da tužilaštvo nije sprovelo nezavisnu, efikasnu i hitnu istragu kako je to definisao CAT i koji je kazao da svaka istraga duža od 15 mjeseci se smatra zakašnjelom a u ovom slučaju istraga je počela tek nakon četiri godine. Sada je lako zaključiti da su brojni dokazi izgubljeni i da više kvalitet istrage nikada ne može biti isti kao da je ona sprovedena odmah nakon incidenta”.

Beranski policajci Željko Bojić i Adnan Kožar uhapšeni su zbog sumnje da su prije četiri godine ubili tada dvadesetdvogodišnjeg Šoškića.

Tužbe za mučenje

Zbog krivičnog dijela zlostavljanje, u periodu od 2008-2011. Tužilaštvo je primilo prijave protiv 36 policajaca, od toga je 12 odbačeno. “Nakon završenog prethodnog postupka optuženo je 11 lica, dok se prijave protiv 13 lica nalaze u fazi izviđaja.

U izvještajnom periodu sudovi su donijeli presude protiv osam lica, od čega protiv pet osuđujuće, a protiv tri odbijajuće presude”, piše u Izvještaju Crne Gore Komitetu protiv korupcije.

Tridesetšestoro je u izvještajnom periodu Tužilaštvu prijavljeno zbog krivičnog dijela mučenje. Prijave protiv 19 lica odbačene su, zbog nepostojanja sumnje da je počinjeno krivično djelo. Nakon završenog postupka osmoro je optuženo.

Prijave protiv devet službenika su u fazi izviđaja. “Po optuženjima u izvještajnom periodu i neriješenim optuženjima iz ranijeg perioda, sudovi su donijeli osuđujuće presude protiv 15 lica”, navodi se u Izvještaju.

Batine zbog brijanja i buđenja

Slučajevi torture nisu bili rijetki ni u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija. Tokom 2011. godine više zatvorenika medijima se obraćalo zbog torture. U

septembru te godine jedan od tadašnjih osuđenika Radomir Brajušković "Vijestima" je ispričao da rukovodilac službe obezbjeđenja Milivoje Ivančević nad osuđenicima pokazuje snagu, samovolju i moć i udaar ih improvizovanim buzdovanom između nogu.

Brajuškovićev problem sa Ivančevićem, ispričao je on tada, počeo je kada je pod prijetnjom samicom morao obrijati brkove. Tokom velikog februarskog štrajka glađu, šest zatvorenika su premješteni iz spuškog u bjelopoljski zatvor. Dva osuđenika tvrdila su da su prilikom premještanja zlostavljani.

Kancelarija Ombudsmana 13. februara tražila je od Uprave ZIKS-a video snimke kojim bi se potvrdili njihovi navodi. Tadašnji direktor zatvora, za vrijeme čijeg rukovođenja je bilo nekoliko sumnjivih smrti i incidenata, Milan Radović, nakon sjednice Odbora za ljudska prava i slobode koja je održana 2. marta kazao je da je pismeno obavijestio Ombudsmana da snimci nijesu dostupni zbog tehničkih problema.

Početkom maja 2012. godine pritvorenik Marko Đurković pretučen je u Istražnom zatvoru u Spužu jer nije na vrijeme ustao na brojanje. Iz ZIKS-a su tada odgovorili da je službenik "pretjerao" ali da pravila Kućnog reda nalažu da prilikom brojanja pritvorena lica budu u stojećem stavu pored svog kreveta i da je Đurković odbio naređenje službenika da za vrjeme brojanja ustane iz kreveta i visokim tonom zaprijetio da ga slučajno ubuduće niko ne budi zbog brojanja.

Galerija

Bonus video: