Tipovi zavodnika/ca: Sirene traže pažnju

Iako je grabežljivac redovno lažljiv, nevjeran i nemoralan, kratki trenutak u kojem on ženu postavi na pijedestal obožavanja, čini ga neodoljivim
670 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2012. 12:48h

Iako je zavođenje skoro identično udvaranju, ono se ipak od njega razlikuje. Kada se osoba udvara ona je istinski zainteresovana, kod zavođenja postoje skriveni motivi. U zavisnosti od motiva, postoje dva oblika zavođenja: narcisoidni i psihopatski.

Narcisu je potrebna: samopotvrda, pažnja, bezuslovna ljubav. Psihopatskom tipu zavodnika je cilj iskorišćavanje drugih za ostvarivanje: materijalne dobiti, unapređenja na poslu, društveni status, sujeta...

Ovo opasno umijeće su izmislile žene da bi se mogle nositi sa nemilosrdnim patrijarhalnim svijetom i da bi manipulacijama obuzdale i usmjerile mušku grubost. Vremenom u tu igru su se uključivali muškarci koristeći ta ženska iskustva u ostvarenje svojih ciljeva (R Greene).

Postoje par popularnih tipova kod žena i muškaraca pa ću ih navesti.

Sirena – Mitsko biće čijim čarima ne može odoljeti nijedan muškarac oslikava najstariju vrstu zavodnice koju su oličavale Kleopatra i Merilin Monro. Glavni adut ovih zavodnica nije stvarna skladnost i ljepota, već fatamorgana neostvarenih (ostvarivih) fantazija u kojima se muškarci utope i postanu bespomoćne igračke.

One senzualne zavodnice posjeduju emotivnu glad i kompulzivno traže pažnju i obožavanje.

Iako je grabežljivac redovno lažljiv, nevjeran i nemoralan, kratki trenutak u kojem on ženu postavi na pijedestal obožavanja, čini ga neodoljivim

Grabežljivac - muško izdanje sirene. On, koristeći nikada zadovoljenu žudnju žena da budu voljene i obožavane, plete svoju zavodničku mrežu uvjeravajući svoje žrtve da će radi njih skinuti zvijezde s neba. Iako je grabežljivac redovno lažljiv, nevjeran i nemoralan, kratki trenutak u kojem on ženu postavi na pijedestal obožavanja, čini ga neodoljivim. Jedan od najpoznatijih grabežljivaca bio je Don Žuan kojem je jedna njegova žrtva bespomoćno rekla: “Bože, nadam se da ne lažete” ili Kazanova koji je najprije proučavao karakter i raspoloženja svoje žrtve i utvrdio što u njenom životu nedostaje, te je zatim zaigrao ulogu idealnog ljubavnika, nudeći joj upravo to.

Koketa – Igra psihološku igru toplo-hladno, držeći svoje žrtve između nade i frustracije. Iako je mnogima očigledno da je hladna, dovoljna sama sebi i da su njena obećanja puka iluzija, uvijek ima onih koji će tu iluziju da slijede.

Kokete svojim žrtvama vladaju ne davanjem, nego pažljivo doziranom hladnoćom i odbijanjem koje kod žrtve nakon nekog vremena izazova zavisnost. Kod nas je koketiranje jako prisutno.

Često je maskirano kroz “femkanje” kada on zagrize i ona počne da morališe: “Kako se usuđuješ, ja sam cura iz poštene familije!”

Umjetnik - Neodoljivi šarmer koji igra na kartu divlje i nesputane slobode, odbija se pokoriti pravilima društva veličajući svoju originalnost. Sklon je infantilnom avanturizmu i ljubavnim aferama. Cilj seksualnosti su obožavanje i divljenje žena prije nego stvarna bliskost.

U potrazi je za idealnom ženom-muzom i “Nijedna nije ona prava”. Sebi oprašta moralne delikte govoreći: “Ali ja sam umjetnik i moral se ne odnosi na mene, da sam isti kao svi drugi, ne bi mogao da stvaram”. On mora da nauči da daje i da pravo na bezuslovnu ljubav imaju samo sasvim mala djeca.

Antizavodnik - To su oni nesigurni, zaokupljeni sobom muškarci sa pesimističkim pogledom na ljude i život. Poznati režiser i glumac Vudi Alen je godinama uspješno zavodio publiku, ali i mnoge žene, osvojivši ih neprekidnim kukanjem nad vlastitom nesigurnošću i često imaginarnim problemima.

Veza na daljinu

Pitanje:

Imam vezu na daljinu, susjedna država. Muči me misao da li me vara. Kako to da pravaziđem?

Milica

Odgovor:

Polna želja je jača ukoliko ste razdvojeni i to je normalno. Ja ne vidim problem da se posjećujete češće, tim lakše što je susjedna država.

Ukoliko ste se obavezali na vjernost, a za to vam ne treba papir, već jasna i precizna pravila o tome šta se smije, a šta ne smije, a on je na to pristao (bez pogovora), nemojte se plašiti. Daljina vam nije kamen spoticanja kada vas veže nešto više od puke privlačnosti.

Kada je odnos kompletan, a to znači da zadovoljava vaše duhovne, intelektualne i emotivne potrebe, nema mjesta za prevaru.

Pitanja za našu saradnicu možete poslati na e-mail: ljubavni.odnosi@gmail.com

Galerija

Bonus video: