Sjutra start novogodišnje turneje

Domaćini turneje, koja će biti održana 61. put, biće i Garmiš-Partenkirhen, Insbruk i Bišofshofen.
0 komentar(a)
skijanje, skokovi, ski skokovi, četiri skakaonice, Foto: Rojters
skijanje, skokovi, ski skokovi, četiri skakaonice, Foto: Rojters
Ažurirano: 29.12.2012. 12:55h

Iz Oberstdorfa sjutra u 16 sati krenuće 61. izdanje Novvogodišnje turneje “Četiri skakonice”.

Jedno od najvećih i najnapornijih takmičenja u svjetskom sportu, čiji trofej za svakog skakača predstavlja podvig ravan olimpijskom zlatu, tradicionalno će krenuti iz njemačkog Oberstdorfa, a titulu osvojenu prošle godien brani Austrijanac Gregor Šlirencauer.

Rekord ove skakonice od 143,5 metara drži Norvežanin Sigurd Petersen, a to je uz identičnu dužinu Švajcarca Simona Amana iz Garmišpartenkirhena, i najduži skok u istoriji turneje “Četiri skakonice”.

Upravo će Aman imati najveći motiv, pošto je to jedini trofej koji mu nedostaje u karijeri. Uz to, svi će imati posebnu želju da skinu Austrijance sa trona koji drže već četiri godine - Volfgang Lojcl, Andreas Kefler, Tomas Morgenštern, pa Šlirencauer.

Upravo je Šlirencauer i najveći favorit, zbog klase ali i forme. Račune će pokušati da mu pomrsi zemljak Kefler, Njemci Zeverin Frojnd i Rihard Frajtag, ali i pobjednik Svjetskog kupa, Norvežanin Anders Bardal te neizbježni Aman.

Nakon Oberstdorfa slijedi Garmišpartenkirhen prvog dana Nove godine, a onda se iz Njemačke karavan seli u Austriju. Inzbruk je četvrtog januara, a Bišofshofen dva dana kasnije.

Jedini takmičar u istoriji koji je slavio pobjedama na sve četiri skakonice je Njemac Sven Hanavald 2002. godine, kada je zbog tog podviga proglašen najboljim sportistom Njemačke.

Najviše pobjeda, čak na pet turneja, ima legendarni Finac, Jane Ahonen (1999, 2003, 2005, 2006, 2008).

Bonus video: