Petar Božović - gluma i život jednog velikana

"Lako je voljeti “Ljepotu poroka”, lako je voljeti sarmu, mali ciganluk i zajebanciju, pa malo biti pokvaren, malo maltretirati"
269 pregleda 14 komentar(a)
Petar Božović, Foto: Vesko Belojević
Petar Božović, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 28.12.2012. 11:34h

Veče sa legendom jugoslovenskog glumišta Petrom Božovićem, održano preksinoć u Matici srpskoj u Podgorici, proteklo je uz pažnju velikog broja posjetilaca. Ovom prilikom promovisana je monografija “Hadži Petar Božović”.

Božovć je ostvario više od 200 filmskih, pozorišnih i uloga u serijama

Božović je uz medijatorsku pomoć prof. Gorana Radonjića i domaćina ambasadora Srbije u Crnoj Gori Zorana Lutovca, govorio o svom burnom i sadržajnom glumačkom životu. U okviru večeri prikazani su odlomci iz monodrama “Čegović”, “Ćeraćemo se još”, “Reče mi jedan čo'ek”.

"Lako je voljeti “Ljepotu poroka”, lako je voljeti sarmu, mali ciganluk i zajebanciju, pa malo biti pokvaren, malo maltretirati, ali bit sistemski opredijeljen za zločin je drugo. Taj film, kao uostalom i Živko Nikolić, na Puli je prošao kao ona priča o partizanima i Njemcima u nekoj planini gdje je minus 20, gdje se slučajno sretnu i okrenu glavu jedni od drugih, da se ne bi tu tukli, ko će se tući po hladnoći...

Petar Božović je osim bogatog umjetničkog života imao kontroverzan privatni život

Tada su na Puli glasali protiv ovog filma. Da bi, kada je Živko umro, upotrijebili ga u političkom smislu. Nikada u životu Živko Nikolić i ja nijesmo pričali, niti smo pomenuli Srbiju ili Crnu Goru, niti bilo šta od ovog ludila koje se danas dešava", rekao je Božović komentarišući jedan od najvećih filmova velikana jugoslovenske kinematografije Živka Nikolića, u kojem je ostvario ulogu po kojoj će ga najviše poznavati do danas.

Ljubav obilježila život

Petar Božović je osim bogatog umjetničkog života imao kontroverzan privatni život. Otac mu je bio njemački i golootočki zarobljenik, majka mu je umrla, a on sam je smješten u sirotište. U gimnaziji je imao ljubav koja mu je umrla i to mu je obilježilo život.

Neki od važnijih filmova i serija u kojima je igrao su “Leptirica”, ”Tajna Nikole Tesle”, “Čudo neviđeno”

Božovć je ostvario više od 200 filmskih, pozorišnih i uloga u serijama. Njegov rad na filmu i u pozorištu jednako je vrijedan. Često se može vidjeti i u crnogorskim novim filmovima poput “Pogled sa Ajfelovog tornja”, “Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa”...

Dobitnik je prestižne glumačke nagrade „Pavle Vuisić“ za izuzetan doprinos glumi i dosadašnjoj karijeri.

Neki od važnijih filmova i serija u kojima je igrao su “Leptirica”, ”Tajna Nikole Tesle”, “Čudo neviđeno”, “ Tajvanska kanasta”, “Otac i sin”, “Lepota poroka”, “Već viđeno”, “U ime naroda”, “Vuk Karadžić”, “Braća po materi”, “Balkan ekspres 2”, “Noć u kući moje majke”, “Apis”, “Čaruga”, “Crni bombarder”, “Volim i ja nerandže... no trpim”, “Složna braća”, “Lepa sela lepo gore”, “Nož”, “Gorski vijenac”, “Bumerang”, “Siroti mali hrčki”, “ Optimisti”, “Čekaj me, ja sigurno neću doći”, “Ustanička ulica”...

Bonus video: