Varvari vs režiser

Advokat Ražnatovića i Mirkovića traži izuzeće sudije, jer ne vjeruje u nepristrasnost

Radonjić dodaje i da ga je sudija kaznio sa najvećom kaznom od 1000 eura, jer se nije pojavio na pretresu
103 pregleda 4 komentar(a)
Danilo Marunović, Mirko Bošković, Foto: Boris Pejović
Danilo Marunović, Mirko Bošković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.03.2019. 19:55h

Advokat Pavle Radonjić, branilac Nikole Ražnatovića i Draška Mirkovića, optuženih za nasilničko ponašanje, tražio je izuzeće sudije Gorana Đukovića iz postupka u kojem se njegovim branjenicima sudi za napad na reditelja Danila Marunovića, glumca Todora Vujoševića i novinara Mirka Boškovića.

Radonjić je, u zahtjevu za izuzeće, naveo da ne vjeruje u nezavisnost i nepristrasnost sudije, zbog njegovog više puta iskazanog animoziteta i prema okrivljenima, i prema njemu.

“Sudija je paušalno i naprasno donio naredbu o prinudnom dovođenju Ražnatovića, bez uporišta u zakonu, iako on 12.10 nije pristupio na zakazani pretres, jer nije uredno primio poziv, kao ni optužni predlog”, navodi advokat.

Zatim Radonjić dodaje i da ga je sudija kaznio sa najvećom kaznom od 1000 eura, jer se nije pojavio na pretresu, iako je sudiji rekao da tog dana ne može doći, jer je na suđenjima u Kotoru, a sudija nije dozvolio da se suđenje zakaže drugog dana. Viši sud je, u međuvremenu, ukinuo rješenje o kažnjavanju advokata.

“Takvo njegovo nekolegijalno ponašanje ukazuje na njegovu ličnu netrpeljivost prema meni, izazvano jedino time što sam mu ukazao na osnovne i početničke greške, kao što su neprovjeravanje da li je okrivljenom na vrijeme uručen poziv, odnosno optužni predlog”, kaže Radonjić.

On zaključuje da je Đuković jedini krivac što se suđenje odlagalo tri puta, te da smatra da mu je jedina namjera bila da “ njega kazni i ošteti, i time pokuša povratiti svoj, već izgubljeni autoritet u sudnici”.

Suđenje za napad na Marunovića, Vujoševića i Boškovića još nije započeto, a spisi predmeta sada idu kod predsjednika Osnovnog suda Zorana Radovića na odlučivanje o zahtjevu za izuzeće.

Marunović je reditelj prvog LGBT spota u Crnoj Gori, a Vujošević glumac u tom spotu, pa se pretpostavlja da je to bio povod za napad na njih.

Autoritet znanja ili funkcije

Na jučerašnjem pretresu, nakon pročitanog zahtjeva za izuzeće, sudija je opomenuo advokata da mora poštovati sud i da ne može sudiju učiti pravu, na šta mu je Radonjić odgovorio da i on mora poštovati branioca, jednako kao što tarži da poštuju njega.

“U nedostatku autoriteta znanja upotrebljavate isključivo autoritet funkcije”, prokomentarisao je advokat.