ZIKS: Osuđenik se predozirao?

Zatvorenik R. K. (36) preminuo nakon što mu je pozlilo u sobi F odjeljenja u Spužu
273 pregleda 0 komentar(a)
ZIKS, Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
ZIKS, Spuž, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 27.12.2012. 10:13h

Zatvorenik R.K. (36) preminuo je juče ujutro u Urgentnom bloku Kliničkog centra, samo pola sata nakon što je u teškom stanju dovezen iz spuškog zatvora.

Njemu je, kako saznaju “Vijesti”, pozlilo oko 6.30 časova u sobi F odjeljenja Kazneno-popravnog doma zatvora u Spužu, nakon čega je hitno prebačen u bolnicu.

Zatvorenici, koji su sa njim bili cimeri, prijavili su zatvorskim stražarima da se on nalazi u teškom stanju, a prve indicije su da je smrt nastupila usljed predoziranja nekom psihoaktivnom supstancom.

Slučaj je odmah prijavljen policiji, a nadležni tužilac je naredio da se obavi obdukcija tijela osuđenika kako bi se utvrdio tačan uzrok smrti.

“On je kod nas bio registrovan kao narkoman, pa vjerujemo i da je smrt nastupila nakon što se predozirao”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz policije.

Osuđen zbog krađa

Preminuli R.K. je krajem 2006. godine osuđen na jedinstvenu kaznu od pet godina i dva mjeseca zatvora, zbog 26 teških krađa. Njemu je tada presudom izrečena i mjera obaveznog liječenja od narkomanije, a tu odluku donijelo je krivično vijeće sudije Natalije Boričić u Osnovnom sudu u Podgorici. R.K. je tokom suđenja priznao seriju krađa.

Za protekle tri godine ovo je drugi slučaj u spuškom zatvoru, gdje se vjeruje da je smrt nastupila usljed trovanja psihoaktivnom supstancom.

U oktobru 2009. godine u spuškom zatvoru preminuo je osuđenik Alen Harović (25), a njegov cimer Dragan Mihailović (26) u posljednjem trenutku spašen je od posljedica trovanja.

Njihovi cimeri u sobi broj 15 prijavili su da im je pozlilo, ali je za Harovića već bilo kasno.

Istraga o smrti Harovića kasnije je dovela do osuđujućih presuda - Mladen Lj. Boričić (33) osuđen je na šest i po godina zbog prodaje sumnjivog heroina. Veselinka Ristov (24) dobila je dvije godine i šest mjeseci, jer je u farmerke ušila drogu, a potom ih predala majci Bojana Jovićevića (24) da ih unese u zatvor. Jovićević je osuđen na četiri godine, a Ivan Vujošević (23) na dvije godine robije.

Kako se droga našla u zatvoru

Tokom dana u Spužu je bila otvorena istraga kako je moguće da se u sobi kaznenog F odjeljenja KPD-oma našla droga, zbog koje se vjeruje da je i nastupila smrt osuđenika R.K..

Uzete su izjave od cimera preminulog zatvorenika ali i stražara, koji su bili zaduženi za čuvanje tog odjeljenja u Spužu.

Direktor ZIKS-a Miljan Perović se juče nije javljao na brojne pozive “Vijesti”, a iz te ustanove nije medijima ni slato zvanično saopštenje o ovom slučaju.

Bonus video: