Ismijavan i obožavan - 200 godina od rođenja Riharda Vagnera

Rihard Vagner nije ostavio za sobom veliki opus, ukupno 113 djela, ali ona spadaju u najobimnija u cjelokupnoj istoriji muzike
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.12.2012. 11:56h

Izožba povodom 200 godina od rođenja popularnog i osporavanog kompozitora Riharda Vagnera (1813-1883) otvorena je nedavno u Austrijskoj narodnoj biblioteci pod nazivom “Voljen, ismijavan, obožavan”.

Izložba se bavi i dolascima u Beč, stvaranjima i uspjesima, životom, bankrotom, bjekstvom iz Beča

Tematika izložbe je bezuslovno prihvatanje, ovacije, ali i odbijanje i podsmijeh koje je Vagner doživljavao u Beču zbog svog revolucionarnog životnog djela.

Jedinstveni vrhunac postavke jesu originalni spisi uvertire za Tanhojzer, jedno od najpoznatijih Vagnerovih djela, koji su najznačajniji u muzičkoj kolekciji Austrijske narodne biblioteke, Treća simfonija Antona Bruknera posvećena Vagneru kao i spis Majsterzingera od Vagenzajla iz 1697, koji je služio kao podloga za Vagnerove Majsterzingere iz Nirnberga.

Komponovao opere po tri puta

Ove rijetko prikazivane dragocjenosti dopunjene su istorijskim fotografijama, pismima, novinskim izvještajima i karikaturama, kao i instalacijom koja je napravljena specijalno za izložbu. Nju čine dvije skulpture u kojima se impresivno sudaraju Vagnerove suprotstavljene strane - iz ugla njegovih sljedbenika, odnosno njegovih protivnika.

Rihard Vagner je, kao što izložba pokazuje, tačno to i doživio - mnogi su ga voljeli, drugi ga ismijavali

Rihard Vagner nije ostavio za sobom veliki opus, ukupno 113 djela, ali ona spadaju u najobimnija u cjelokupnoj istoriji muzike, a Vagner je svaku od svojih silovitih opera komponovao po tri puta.

Izložba se bavi i dolascima u Beč, stvaranjima i uspjesima, životom, bankrotom, bjekstvom iz Beča..., satiričnim kritikama u novinama na račun njegove popularnosti i žestokim karikaturama, što se može vidjeti u brojnim originalnim crtežima.

Rihard Vagner je, kao što izložba pokazuje, tačno to i doživio - mnogi su ga voljeli, drugi ga ismijavali, a neki obožavali. Dva vijeka od njegovog rođenja navršiće se 22. maja 2013. godine.

Galerija

Bonus video: