Ratku Odaloviću uručena nagrada "Petar Lubarda"

Premijer je kazao da Crna Gora, državnim nagradama uspostavlja visoke kriterijume, kojim kapitana djela našeg stvaralaštva, pozicioniramo, kao dragocjena obilježja crnogorskog identiteta
316 pregleda 7 komentar(a)
Ratko Odalović, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ratko Odalović, Milo Đukanović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 26.12.2012. 20:57h

"Za nova stremljenja, tražimo stare potvrde, a da bi smo gledali u budućnost, potrebna nam je i prošlost" citirijaći riječi likovnog crnogorskog velikana Petra Lubarde, premijer Milo Đukanovic opisao je značaj samog salona koje nosi Lubardino ime, kao i nagrade koja je ove godine pripala akademskom slikaru Ratku Odaloviću, za djelo "Čuvari biljnog nasljeđa".

"Jesu li te riječi danas, najbolje svjedočanstvo bogate tradicije crnogorske likovne umjetnosti, uz koju stasava samosvjesna nova generacija umjetnika. U toj prepoznatljivoj i neprolaznoj duhovnoj vertikali, Cetinje ima posebno mjesto, jer ovdje nijesu stolovali samo crnogorski vladari, vec su ovdje stvaralački ponikle i najreferentnije ličnosti cnogorske likovnosti, od Pera Počeka, Mila Milunovića, Fila Filipovića, Gojka Berkuljana, Dada Đurića…pa sve do pripadnika mlađih generacija naših istaknutih slikara"kazao je Đukanović.

Premijer je kazao da Crna Gora, državnim nagradama uspostavlja visoke kriterijume, kojim kapitana djela našeg stvaralaštva, pozicioniramo, kao dragocjena obilježja crnogorskog identiteta.

"Istovremeno državne nagrade potvrđuju brigu Crne Gore, za aktuelnu umjetničku scenu, istinsku valorizaciju duhovnih vrijendosti, ali i za očuvanje nasljedja kojem najbolje svjedoci raskošna kulturna riznica naše prijestonice" rekao je Premijer.

Đukanovic smatra da je ovaj događaj bio prilika da se ponovi "da ulažući u kulturu, unapređujemo kvalitet života naših građana". On smatra da današnja likovna scena, pokazuje da naša umjetnost ima stvaralački kontinuitet, koji se profiliše raznorodnim djelima stvarlaca nove genracije.

"To odista i na poseban način potvrđuje i ovogodišnji laureat nagrade Petar Lubarda, akademski slikar Ratko Odalović. On je temeljit umjetnik, čije je djelo odraz visoke prepoznatljive estetike, zasnovane na nesvakidašnjem skladu crteža i magičnih boja" kazao je Đukanovic.

Istoričarka umjetnosti i direktorica Umjetničkog muzeja Ljiljana Zeković, kazala je da izabrani rad Ratka Odalovića , kao i čitav njegov opus, karakteriše visoki estetizam zasnovan na originalnoj interpretaciji i majstorskoj likonoj realizaciji.

Nagrada "Petar Lubarda" dodjeljuje se svake treće godine autoru iz Crne Gore ili autoru koji ima porijeklo iz Crne Gore za likovno djelo prvi put prikazano javnosti u prethodne tri godine i izloženo na Salonu "Petar Lubarda"

"Njegove slike čitaju se kao moderni mitoloski rječnik, u kojem su sabrane tajne ljudskog zivota, zemlje i kosmosa, a koje kroz vizuru fantastike mozemo sagledati u jednom dahu, kao vremeplov, koji nas istovremeno vraća u proslost, i stacionira u sadašnjost" kazala je Zeković, obrazlažuci odluku žirija da nagrada ove godine ode baš u ruke Odalovića.

Dodjeli nagrade, prethodilo je otvaranje Salona "Petar Lubarda", koji je svečano otvorio ministar kulture Branimir Mićunović. Govoreći o Lubardi, ministar je kazao da je Lubarda okrenut mitskom i modernom, vremenskom i savremenom, u svom neponovljivom djelu, prodro u samu sustinu crnogorskog duhovnog bica oktrio praiskonsku magiju njenog podneblja.

"Mnoge generacije umjetnika slijedile su njegov primjer njegujući indivudualne likovne poetike kroz nove forme, multimedijlanost, povezivanje nacionalnog i univerzalnog" kazao je Mićunovic.

Po njegovom mišljenju takva je i ovogodišnja postavka Salona "Petar Lubarda" –referentni autori i recentna djela, visokih likovnih i estetskih vrijednosti. "Među 25 umjetnika različitih generacija, čija su djela zastupljena na Salonu, prema odluci stručnog zirija, istaklo se i izdvojilo djelo akademskog slikara Ratka Odalovića, koji se pridružuje laureatima ovog visokog drzavnog znanja: Dadu Đuriću, Fili Filipoviću, Zlatku Glamočaku i Pavlu Pejoviću" rekao je Mićunović.

Nagrada "Petar Lubarda" dodjeljuje se svake treće godine autoru iz Crne Gore ili autoru koji ima porijeklo iz Crne Gore za likovno djelo prvi put prikazano javnosti u prethodne tri godine i izloženo na Salonu "Petar Lubarda".

Nagrada je dodijeljena na osnovu odluke Žirija, koji je vrednovao djela zastupljena kvalitetnom selekcijom Salona, čiji je autor Milica Radulović, istoričarka umjetnosti. Sam umjetnik, Ratko Odalović kazao je da mu je velika čast da bude u društvu laureata ove najprestiznije drzavne nagrade za likovnu umjetnost.

"Posebno mi je zadovoljstvo i što se ova nagrada dodjeljuje baš na Cetinju, gradu u kojem su ponikli velikani crnogorske umjetnosti, ljudi koji su stvarali nasu likovnu scenu. Na mom mjestu bi mogao zaista da se nađe i dobar dio crnogorskih likovnih umjetnika, što opet na neki nacin govori o kvalitetu naše likovne scene" kazao je Odalović zahvaljujući se na dodijeljenoj nagradi.

Bonus video: