Vježbe na jednoj nozi: Za snagu i ravnotežu

U stojećoj poziciji ste. Ispružite jednu nogu prema nazad i obje ruke prema naprijed i rotirajte tijelo oko karlice držeći ravnu liniju. Zadržite malo i vratite se u početni položaj.
134 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 18:22h

Balansiranje na jednoj nozi je vježba za um i tijelo: vaš mozak koristi nervne impulse iz kože, tetiva i mišića i govore vam gdje je vaše tijelo u prostoru.

Taj proces, nazvan propriocepcija, omogućuje vam održavanje ravnoteže i izbjegavanje padova. Uključujući vježbe balansiranja u vaše vježbanje, posebno u starosti, možete smanjiti rizik od pada i spriječiti uganuća i druge povrede.

Balansiranjem na jednoj nozi možete ojačati i rastegnuti različite grupe mišića.

Vaga

Primarni mišići koji rade: zadnja loža (zadnji dio butine)

Sekundarni mišići koji rade: trbušnjaci

U stojećoj poziciji ste. Ispružite jednu nogu prema nazad i obje ruke prema naprijed i rotirajte tijelo oko karlice držeći ravnu liniju. Zadržite malo i vratite se u početni položaj. Ponovite vježbu tako da podignete drugu nogu od poda.

Čučanj na jednoj nozi

Primarni mišići koji rade: kvadriceps (prednji dio butine)

Sekundarni mišići koji rade: gluteus (zadnjica)

Iz uspravnog stojećeg stava podignite jednu nogu malo iznad tla, ruke možete staviti o bok ili ih podići ispred sebe u visini grudi (predručiti).

Savijajući se u zglobovima kukova i u koljenu noge na kojoj stojite spustite se u čučanj (druga noga je sve vrijeme izvođenja vježbe podignuta – u vazduhu). Podignite se u početni položaj opružajući se u zglobovima kukova i koljena stajne noge.

Bonus video: