Najčešče prenosiva polna bolest: Šta je to HPV

Većina ovih virusa ne čini nikakvu štetu, ali neki uzrokuju bradavice sluznice i kože ili neoplazije i displazije. Od njih obolijevaju uglavnom mlađe osobe, do 25. godine, i to one polno aktivne
484 pregleda 0 komentar(a)
HPV, Foto: Shutterstock
HPV, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.06.2018. 16:54h

Humani papiloma virus nije jedan, već grupa virusa koji se prenosi polnim putem. U posljednjih 30 godina, infekcija ovim virusom među populacijom značajno se povećala i zato se trenutno smatra najčešćom polno prenosivom bolešću.

Da bi se to spriječilo, potrebno je na vrijeme početi liječiti zarazu HPV-om. U zavisnosti od toga kojom se vrstom virusa osoba zarazila, možemo razlikovati dobroćudne i zloćudne vrste bolesti. Infekcija tako može biti latentna, subklinička i klinička, a najčešći oblik su kondilomi ili polne bradavice. Od zloćudnih oblika bolesti koje nastaju kao posljedica infekcije treba razlikovati:

Rak vrata materice - smatra se vodećim uzrokom smrtnosti u zemljama trećeg svijeta. Infekcija HPV-om nije jedini uzrok, do bolesti može da dovede i imunosupresija, nedostatak vitamina, alkohol i pušenje. Metoda liječenje u ranijoj fazi je hkirurški zahvat, dok kasnije slijedi hemoterapija i zračenje. Pomoću PAPA testa moguće je na vrijeme otkriti promjene te spriječiti karcinom cerviksa.

CIN - cervikalna intraepitelna neoplazija se odnosi na promjene vrata maternice povezane s HPV virusom.

VAIN - vaginalna intraepitelna neoplazija obuhvata pločasti epitel vagine i podrazumijeva premalignu vrstu raka vagine.

VIN - vulvarna intraepitelna neoplazija podrazumijeva promjenu pločastog epitela stidnice te prethodi karcinomu. Najčešći simptomi su neprijatan miris, peckanje i svrab.

Primarna i sekundarna prevencija

Pod primarnom prevencijom se misli na vakcinisanje djevojaka između 9 i 26 godina, a da još nisu zaražene virusom. Razlikujemo dvije vrste vakcina, jedno je dvovalentno i četvorovalentno.

Dvovalentna podrazumijeva zaštitu od dva visoko rizična tipa, dok četverovalentno ujedno suzbija infekciju niskorizičnih tipova. Sekundarna prevencija može uključivati citološki pregled ili PAPA test, koji se smatra lako dostupnom metodom ka da se u ranoj fazi mogu otkriti promjene te na vrijeme spriječiti pojavu raka.

Oko trideset vrsta HPV-a napada analno i genitalno područje zbog čega se radi o virusu koji je najčešći uzročnik polno prenosivih bolesti kako kod muškaraca tako i kod žena. Polovina seksualno aktivnih osoba je zaraženo nekim od tipova ovog virusa, a najčešće se prenosi direktnim dodirom sluznice i kože ili polnim odnosom.

Infekcija HPV-om može izazvati ozbiljne probleme u usnoj šupljini, u rektumu i na sluznici gornjeg disajnog sistema a virus se najviše očitava na genitalnom području i oko anusa muškaraca i žena.

Visokorizični tipovi HPV-a uzrokuju maligne promjene na vratu i grliću materice zbog čega su i najopasniji, a mogu uzrokovati i izrasline na muškim i ženskim polnim organima.

Prirodni lijek za HPV

U većini slučajeva organizam uspijeva sam da savlada infekciju HPV-om, ali u nekim slučajevima ni dugotrajna liječenja ne daju nikakve rezultate. U tim slučajevima su najodgovorniji izloženost prevelikom stresu i oslabljen imunološki sisitem. Za alternativno liječenje HPV-a mora izbjegavati stres i ojačati imunitet. Potrebno je hranu obogatiti namirnicama koje su bogate vitaminima B, C i E, a u prehranu treba uvrstiti što više đumbira, kurkume i bijelog luka.

Ehinaceja pomaže protiv upala i u jačanju imuniteta, a sibirski ginseng sprečava nastanak tumora i reguliše rast ćelija dok bijela imela ima snažno antikancerogeno i antivirusno djelovanje.

Ekstrakt kantariona, odnosno kantarionovo ulje, je jednako tako djelotvoran u liječenju virusa, a za liječenje HPV-a mogu se iskoristiti glog, lavanda i matičnjak koji ublažavaju stres, žalfija i neven koji povoljno djeluju na imunološki sistem i kopriva, majčina dušica, sljez i rimska kamilica koji imaju protivupalna svojstva.

Tokom liječenje eteričnim uljima se preporučuje povremeno uroniti u toplu kupku u koju se dodaje eterično ulje lavande, čajevca, eukaliptusa i borovnice.

Savjetuje se upotreba jačih doza eteričnih ulja koja se primjenjuju rektalno ili vaginalno. Potrebno je uvijek upotrebljavati hladno cijeđena i kvalitetna ulja koja su spoj eteričnih i baznih ulja, a koja se uvijek mogu koristiti u obliku vaginaleta ili se unositi u vaginu pomoću tampona.

Jedna od najdjelotvornijih ulja koja imaju snažna imunostimulirajuća i antivirusna svojstva su ulje ravensare, ulje čajevca, ulje ljekovite žalfije, ulje lista cimeta.

Za korištenje ovih ulja posavjetujte se sa farmaceutom i ljekarom.Otkrivanje i liječenje

Otkrivanje virusa je moguće pomoću molekularne biologije, histološkim i citološkim te urološkim ili ginekološkim pregledom. Kliničkim pregledom ustanoviće se lezije na spoljašnjem dijelu genitalnog organa, a postojanje virusa moguće je dokazati uzimanjem brisa vrata materice, dok se kod muškaraca uzima bris mokraćne cijevi.

Liječenje podrazumijeva rješavanje promjena koje je virus izazvao, dok se virus kao takav ne može uništiti. Genitalne bradavice moguće je liječiti pomoću kirurškog zahvata, krioterapijom, laserom i elektrokauterizacijom.

Liječenje promjena na vratu maternice koje se obično otkrivaju pomoću kolposkopije i PAPA testa, oslanjanju se na konizaciju i LLETZ. Konizacija se obavlja kod promjena koje su zahvatile endocerviks i egzocerviks, a LLETZ se primjenjuje kod manjih promjena samo na vanjskom dijelu maternice. U pitanju su rutinski zahvati koji predstavljaju minimum rizika za pacijenta

Bonus video: