Fond PIO: Penzije preminulih uplaćivale na privatne račune

Došlo se do saznanja da dvije službenice, koje su radile poslove likvidature, zapravo nijesu zaključivale račune više preminulih penzionera
312 pregleda 21 komentar(a)
Fond PIO, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Fond PIO, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 26.12.2012. 10:57h

Dvije službenice Fonda PIO osumnjičene su da su umjesto da zaključe račune više penzionera, novac preusmjeravale na privatne račune više godina.

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje suspendovao je dvije službenice Odjeljenja za obračun i isplatu, nakon što je otkrivena zloupotreba vrijedna oko 150.000 eura, pišu Dnevne novine.

Policija je uključena u istragu, a kontrolišu se svi zaposleni u tom sektorima.

Uprava Fonda PIO je prije dva dana prijavila policiji službenice, za koje se sumnja da su napravile zloupotrebu tešku oko 150.000 eura.

“Inspektori za borbu protiv privrednog kriminaliteta već su započeli istragu provjeru dokumentacije i prva saslušanja. Osim dvije službenice, koje su u međuvremenu suspendovane, biće provjeravani i ostali zaposleni u tom Odsijeku”, piše list.

Zloupotreba je, prema nezvaničnim informacijama, otkrivena internom kontrolom poslovanja, kada se došlo do saznanja da dvije službenice, koje su radile poslove likvidature, zapravo nijesu zaključivale račune više preminulih penzionera.

Navodno, umjesto toga, novac su preusmjeravale na privatne račune u poslovnim bankama i takva praksa datira unazad neliko godina.

Direktor Fonda PIO Dušan Perović nije htio da komentariše detalje ovog slučaja, istakavši da je u toku postupak kontrole svih zaposlenih u Odjeljenju za obračun i isplatu prava.

“Nakon sprovedene sveobuhvatne kontrole i utvrđenog činjeničnog stanja bićemo u mogućnosti da saopštimo detalje vezane za ovu aktivnost. U ovom momentu Fond PIO, u interesu objektivnosti i kvalitetne provjere, nije u mogućnosti da saopštava detaljne informacije”, saopštio je Perović.

Bonus video: