Policija demantovala tvrdnje inspektora Jasavića

Nastavljeno suđenje za lažno prijavljivanje prijetnji novinarki "Vijesti" Oliveri Lakić
203 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 14:43h

Danilovgradska policija obavijestila je Osnovni sud da njihove kolege iz Podgorice nijesu tražile nikakav zahtjev vezan za Milana Grgurovića i da o tome ne postoji bilo kakva službena zabilješka.

Na suđenju Grguroviću zbog lažnog prijavljivanja da je prijetio novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić i njenoj porodici, pročitan je i dopis od podgoričke Ekspoziture za javni red i mir, u kome pojašnjavaju da su oni samo primili prijavu o prijetnjama i da je to njihova jedina uloga u tom slučaju.

Ekan Jasavić, Foto: Boris Pejović

Tim dopisima demantovane su tvrdnje bivšeg rukovodioca za suzbijanje krvnih delikata podgoričke policije Ekana Jasavića, koji je na prethodnom pretresu, kazao da je njegova tadašnja ekspozitura za krvne delikte preuzela slučaj prijetnji novinarki tek od momenta kada se Grgurović prijavio policiji, a da su se do tog dana Grgurovićem, navodno, bavile kolege iz ekspoziture za javni red i mir.

Svjedočeći tada, Jasavić nije znao da kaže ko je i kako uputio zahtjev danilovgradskoj policiji da se Grgurović privede na saslušanje u svojstvu građanina, kako ni da li je to naređeno pisanim putem ili usmeno.

“Ne znam ko su kolege iz drugog bezbjednosnog sektora, koje su uputile poziv Grguroviću da se javi u policiju. Mi smo mu, kada je došao, oduzeli telefonski aparat i na osnovu identifikacionog broja utvrdili da to nije aparat sa kojeg je prijećeno”, tvrdio je sadašnji rukovodilac kriminalističke policije u Baru.

On nije znao da objasni ni na osnovu čega se onda došlo do sumnji da je Grgurović prijetio novinarki.

Milan Grgurović, Foto: Vesko Belojević

Sud je na prethodnom pretresu prihvatio nove predloge tužioca za dopunu dokaznog postupka, i zatražio policijske spise predmeta, a od podgoričke i danilovgradske policije njihovu korespondenciju u vezi s eventualnim pozivanjem okrivljenog da se javi toj službi, kako bi se razjasnilo da li je njega policija prvenstveno zaista zvanično pozvala da se javi kao građanin u stanicu policije, ili nije.

Suđenje se nastavlja 25. januara, kako bi se Sud i stranke u postupku upoznale i sa sadržinom spisa koji su, uz dopis, dostavljeni iz podgoričke policije.

Vijeće podgoričkog Višeg suda ukinulo je prvostepenu presudu podgoričkog Osnovnog suda, kojom je Grgurović osuđen na maksimalnu kaznu zatvora od godinu dana i vratilo predmet sudiji Željki Jovović na ponovno odlučivanje.

Novinarka je od februara prošle godine meta uznemiravanja i prijetnji, a sve je krenulo nakon što je počela sa pisanjem tekstova o proizvodnji i krijumčarenju lažnih brendova cigareta u fabrici duvana “Tara” u Mojkovcu i u hangaru u Donjoj Gorici.

Službenik Uprave policije, Sektora za obezbjeđenje ličnosti o ibjekata Milenko Mića Rabrenović (44), saslušan je, početkom decembra, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, jer jezbog sumnje da je u februaru prošle godine prijetio novinarki “Vijesti” Oliveri Lakić i porodici.

On je pred tužiocem to negirao.

Rabrenović je bio zadužen za bezbjednost bivšeg šefa policije Veselina Veljovića i njegovog kabineta.

Galerija

Bonus video: