Upravni sud poništio odluku Vlade o smjeni Snježane Simović

Simović je ranije kazala "Vijestima" da su u donošenju odluke o gradnji palionice ispoštovani svi konzervatorski uslovi
0 komentar(a)
Manastir Morača, Foto: Adriatravel.me
Manastir Morača, Foto: Adriatravel.me
Ažurirano: 26.12.2012. 18:03h

Upravni sud Crne Gore poništio je rješenje Vlade Crne Gore kojim je konzervatorka i v.d. direktorka Uprave za zaštitu kulturnih dobara Snježana Simović u julu ove godine razriješena dužnosti, jer je potpisala saglasnost za gradnju prodavnice suvenira i svjećarnice u porti manastira Morača.

Vlada je tada dala saopštenje da je Simović smijenjena „zbog nezakonitog postupanja i oglušavanja o Zakon o zaštiti kulturnih dobara, te nepoštovanja njegovih odredbi“, bez obrazloženja kojom je to odlukom Simović prekršila Zakon.

Ona je tada podnijela tužbu Upravnom sudu, koji je na nedavnoj sjednici poništio odluku Vlade i presudio u korist konzervatorke.

Upravni sud je utvrdio da je rješenje o smjeni Simovićeve donešeno suprotno članu 203 Zakona o opštem upravnom postupku, jer ne sadrži obrazloženje.

"Naknadno joj je uručeno novo rješenje istog broja i datuma, koje je po sadržini različito od osporenog rješenja, a što je nedopustivo. Predlaže da se tužba usvoji i poništi osporeno rješenje".

Simović je ranije kazala "Vijestima" da su u donošenju odluke o gradnji palionice ispoštovani svi konzervatorski uslovi, te da sama palionica svijeća, sa stručnog aspekta, ne predstavlja problem

"Tuženi organ je u pisanom odgovoru na tužbu naveo da se prilikom uručenja rješenja radilo o administrativnoj greški jer je tužilji dostavljeno rješenje koje se objavljuje u Službenom listu Crne Gore, bez obrazloženja i da su nakon tog utvrđenja tužilji dostavili rješenje sa obrazloženjem. Po razmatranju spisa predmeta, ocjene navoda tužbe i odgovora na istu, Sud je našao da je tužba osnovana" piše u presudi Upravnog suda.

Simović je ranije kazala "Vijestima" da su u donošenju odluke o gradnji palionice ispoštovani svi konzervatorski uslovi, te da sama palionica svijeća, sa stručnog aspekta, ne predstavlja problem.

"Objekat je skromnih dimenzija, rađen u skladu sa stručnim sugestijama datim od strane službe zaštite, po zahtjevu vlasnika čiju brigu za Manastir možemo ocijeniti jedino kao uzornu, ne predstavlja čin gaženja etičkih i stručnih principa. Izgradnjom objekta sačuvane su osnovne vrijednosti kulturnog dobra Manastir Morača".

"Spriječena je dalja šteta po živopis koju nanosi dim i povećana vlažnost vazduha, a promišljenim odabirom mikrolokacije novog objekta sačuvana je prvobitna prostorna organizacija arhitektonskih elemenata unutar manastirskog kompleksa", kazala je Simović.

Ministarstvo kulture je tada donijelo rješenje kojim je ukinuta odluka Uprave o izgradnji i naložilo da “ukloni nedostatke i obustavi izvođenje radova kojim se ugrožava ili dovodi u opasnost kulturno dobro... i vrati kulturno dobro u prvobitno stanje”.

Simović je tada kazala “Vijestima” da ne dovodi u pitanje odluku Vlade o njenom razrješenju, niti da je odobreni projekat jedino ispravno rješenje, ali da ostaje pri tome da su ispoštovani konzervatorski uslovi.

Očekujem povratak licence

Arheolog konzervator Snježana Simović je "Vijestima" kazala da pozdravlja presudu Upravnog suda i da je značajna zbog toga "što pokazuje ispravnim moje opredjeljenje da zaštitu svojih prava tražim isključivo zakonskim putem, kroz institucije sistema".

"Podsjećam da ovo nije jedino poništeno rješenje. Naime, prije rješenja o razrješenju, kao nezakonito poništeno je i rješenje kojim je odlučeno da mi prestaje radni odnos u Upravi".

"Takođe, uskoro očekujem poništenje rješenja kojim mi je nezakonito oduzeta konzervatorska licenca. Koristim priliku da podsjetim kako samo razrješenje nisam smatrala spornim – Vlada me imenovala i može da me razriješi u svakom momentu. Međutim, krajnje neprihvatljivim sam smatrala paušalne i netačne tvrdnje o mom radu koje nijesu bile donesene uz poštovanje principa struke i zakonske procedure".

"Na taj način na teret su mi stavljene povrede zakona koje nisam počinila, kao i propusti koji nisu u nadležnosti Uprave. Uz zadovoljstvo donesenom presudom, skrećem pažnju na ranije postavljeno pitanje: kako je uopšte moguća situacija u kojoj se ministru prezentuje, a Vladi ove države prosljeđuje neistinita informacija o bilo kojem pitanju, pa i o radu Uprave za zaštitu kulturnih dobara?" kazala je "Vijestima" Simović.

Bonus video: