Fricova žena potegla tužbu tek kad više nije mogla da vraća rate

Advokati Vanja Mugoša i Zoran Mijović, konstatovali su da je Zoja Dudić znala za sve poslove pokojnog supruga
366 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 21:14h

Zastupnici Hipo Alpe Adria lizinga žalili su se Višem sudu na prvostepenu presudu osnovnog suda, kojom je odlučeno da se Zoji Dudić, supruzi pokojnog Dragana Dudića Frica, vrati dio imovine, koju je njen muž 2008. prodao toj banci.

Advokati Vanja Mugoša i Zoran Mijović, konstatovali su da je Zoja Dudić znala za sve poslove pokojnog supruga, a da se na tužbu odlučila tek kada više nije mogla da vraća novac Hipo Alpe Adria lizingu.

Žalbom traže ukidanje ili preinačenje prvostepene odluke, ocjenjujući da je ta presuda kontradiktorna, nelogična i suprotna brojnim odredbama Zakona o parničnom postupku.

Navode i da je pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje, a da je tuženi savjesni sticalac prava na toj imovini.

U žalbi se, između ostalog, navodi da je tužba bila neuredna u pogledu označavanja parničnih stranaka, pa je sud morao odbaciti, jer su tužbom morali biti obuhvaćeni svi njegovi zakonski nasljednici, a to su, osim supruge, i njegova djeca.

Ko su nasljednici

“Predmet Ugovora o kupoprodaji i Ugovora o finansijskom lizingu nijesu ni bili predmet ostavinskog postupka, pa bi se u slučaju da je prenos prava svojine na tim nepokretnostima ništavan, imalo smatrati da su vlasnici istih nepokretnosti svi nasljednici pokojnog Dragana Dudića”, piše u žalbi.

Dalje se dodaje da je Zoja Dudić morala dokazati da je u pitanju zajednička imovina, a da dokaz za to ne može biti samo njen iskaz.

“Prihvatanje iskaza tužilje, da su odnosi supružnika bili poremećeni, te da su odvojeno živjeli, u potpunoj su kontradiktornosti sa zaključkom suda - da nepokretnosti koje su tretirane Ugovorom o hipoteci predstavljaju zajedničku svojinu”, navodi se u žalbi.

Pojašnjava se da sud prihvata iskaz tužilje u dijelu da ona nije bila upoznata sa navedenim raspolaganjem u vezi sa nepokretnostima, jer je od 2006. živjela odvojeno od supruga, da su bili u lošim odnosima, pa da nijesu ni kontaktirali osim u vezi sa djecom.

S druge strane, piše u tužbi, utvrđuje da su mnoge nepokretnosti stečene od 2007. do 2009.

“Dakle, bračna zajednica je prekinuta 2006, jer su tužilja i Dragan Dudić na nesumnjiv način izrazili volju da prekinu bračnu zajednicu, zbog navodnog neslaganja tužilje sa poslovanjem njenog supruga, to se imovina koju je Dragan Dudić stekao tokom trajanja prekida bračne zajednice ima smatrati posebnom imovinom”, piše u žalbi.

Prećutna saglasnost

Zaključuju se da, ukoliko je nesporna činjenica da je tužilja kao vlasnik privrednog društva “Secondo porto”, dozvoljavala da njime upravlja isključivo njen suprug, pri tom ne postavljajući mu ikakva ograničenja, niti zahtijevajući da o bilo kakvim potezima vezanim za društvo nju obavijesti, to znači i da je suprug imao njenu prećutnu saglasnost za zaključenje svih ugovora u ime društva.

Oni takođe konstatuju da je tužilja znala za zaključenje ugovora i da se s istima saglasila, a podnošenje tužbe predstavlja pokušaj poništenja cjelokupnog ugovornog odnosa, u trenutku kada isti odnos tužilji više ne odgovara.

“Čak i pod pretpostavkom da tužilja nije znala za zaključenje spornih ugovora tokom 2008. i 2009, te da je nakon saznanja nastavila da ispunjava obaveze, uplatila nekoliko rata, to drugim riječima govori da se tužilja saglasila sa ovim pravnim poslovima i konvalidirala radnje pokojnog supruga, pa je stoga i nesavjesna, jer proizilazi da tužbu podnosi iz razloga što ne može da izvrši ugovorne obaveze”, ocjenjuje se u žalbi.

Nakon smrti, spornu imovinu oduzela je Hipo Alpe Adria lizing zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora

Zoja Dudić je tužila Hipo Alpe Adria lizing, tražeći ništavnost ugovora o kupoprodaji nepokretnosti, finansijskom lizingu i hipoteci, navodeći da je banka sporne ugovore zaključivala sa njenim sada pokojnim suprugom bez njenog znanja i saglasnosti, iako je to zajednička imovina stečena u braku.

Sudija Ana Perović Vojinović donijela je presudu kojom je utvrdila ništavost ugovora o kupoprodaji i hipoteci. Ukoliko bi takvu odluku potvrdio Viši sud, Dudićevoj bi bila vraćena porodična kuća, diskoteka "Maksimus" i više poslovnih prostora u centru Kotora.

Dudić je ubijen krajem maja 2010. na terasi kafea na starogradskom trgu u Kotoru, a navodno je bio bliski poslovni partner odbjeglog Darka Šarića, optuženog za međunarodni šverc kokaina.

Nakon smrti, spornu imovinu oduzela je Hipo Alpe Adria lizing zbog neispunjavanja obaveza iz ugovora.

Dudić je prethodno, najprije prodao poslovne prostore toj banci, a zatim ih od njih kupio na lizing.

Galerija

Bonus video: