Dujović: Besmislen pritvor nakon 3 dana slobode

Bivši i sadašnji članovi uprave CKB-a uhapšeni su u noći između četvrtka i petka
76 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 26.12.2012. 15:44h

Krivično vijeće Višeg suda u Podgorici odbilo je juče kao neosnovanu žalbu specijalnog tužioca za suzbijanje organizovanog kriminala, kojom je osporavalo odluku da se osumnjičeni u slučaju CKB puste iz pritvora.

Time je potvrđeno rješenje sudije za istragu Miroslava Bašovića, koji je odbio predlog tužioca da odredi pritvor Bosi Tatar, Dubravki Pavićević, Jelici Petričević, Veliši Radunoviću i Gorici Vujisić.

Predsjednik Vijeća sudija Mušika Dujović, u rješenju kojim se odbija žalba tužilaštva, između ostalog, konstatuje da je prošlo tri dana od puštanja osumnjičenih na slobodu i da su ovi imali dovoljno vremena da eventualno utiču na svjedoke.

U obrazloženju rješenja, Dujović piše da “valja ukazati sudiji za istragu, da osnovana sumnja da su osumnjičeni izvršili krivično djelo, ne proizilazi samo iz predloga za određivanje pritvora, već iz cjelokupnih spisa predmeta”.

“Što je sudija za istargu trebao imati u vidu prilikom donošenja napadnute odluke”, piše u obrazloženju.

Bivši i sadašnji članovi uprave CKB-a uhapšeni su u noći između četvrtka i petka, po nalogu specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala, korupcije, terorizma Đurđine Nine Ivanović, a dan kasnije su pušteni da se brane sa slobode.

Specijalno tužilaštvo za zloupotrebe ovlašćenja u privredi sumnjiči i bivšu generalnu direktoricu CKB-a Milku Ljumović, koja nije privedena zbog toga što se nalazi na liječenju u Italiji.

Advokat Vlado Vuković, branilac osumnjičene Pavićević, kazao je “Vijestima” da je očekivao ovakvu odluku suda, napominjući da rješenje još nije primio.

Odbijajući zahtjev tužioca da se menadžment CKB-a pritvori, Bašović je ocijenio da predlog tužilaštva “ne sadrži nijedan bitni element bića krivičnog djela, niti postoji razlog zbog koga se ne bi branili sa slobode”.

“Činjenični opis uopšte ne sadrži, ne samo sve, nego nijedan bitni elemenat bića krivičnog djela. Iako se radi o fazi postupka kad još nije donijeta ni naredba za sprovođenje istrage, ipak je bilo potrebno, podnoseći predlog za određivanje pritvora, navesti i zakonske elemente iz člana 276 Krivičnog zakonika koji se po mišljenju tužioca mogu primijeniti na konkretni činjenični opis. Tužilac nije naveo nijednu od radnji iz (tog) člana”, piše u rješenju.

Sudija jer ocijenio da se u zahtjevu tužilaštva, o radnji krivičnog djela govori samo u prvom pasusu obrazloženja: “Oni su... mimo internih procedura banke, koje su uređivale način davanja kredita i bankarskih garancija pravnim licima, te bez sredstava obezbjeđenja datih kredita i garancija banke, odobravali kredite nerezidentnim pravnim licima 'Dafin S.A.' Luxembur, 'Cataro Investmens' Luxemburg, te rezidentnim pravnim licima 'Holder Broker Diler' Podgorica, 'Ocean Gold' DOO Podgorica, te na isti način učestvovali u davanju garancija banke pravnim licima 'Niksen Čavor' DOO Kotor i 'Acapulco' DOO Podgorica, što je imalo za posljedicu pribavljanje imovinske koristi tim pravnim licima na štetu imovine CKB AD Podgorica u iznosu od preko 7.000.000,00 eura”, piše u rješenju Bašovića.

Čarapić: Sud nam otežava posao

Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić kazala je sinoć da je nevjerovatno da se Vijeće nije bavilo ni jednim navodom žalbe specijalnog tužioca, koja je napisana na pet strana. Ona je reagovala na odluku Vijeća Višeg suda, koje je odbilo žalbu specijalnog tužilaštva o pritvoru osumnjičenih u slučaju CKB.

“Obrazloženje sadrži samo jednu rečenicu u kojoj Vijeće zapravo konstatuje da sudija za istragu ne zna da se osnovana sumnja o postojanju krivičnog djela ne utvrđuje samo iz predloga za određivanje pritvora, nego iz cjelokupnih spisa predmeta koje mu je tužilac dostavio”.

“Paradoksalno je da nakon ove konstatacije, Vijeće nije donijelo odluku o ukidanju prvostepenog rješenja, nego odluku kojom je kao neosnovanu odbilo žalbu specijalnog tužioca, nakon čega je paušalno zaključilo da nema osnova za određivanje pritvora jer se osumnjičeni odlukom sudije za istragu tri dana nalaze na slobodu što je po mišljenje Vijeća dovoljno za ostvarivanje uticaja na svjedoke.

“Dosadašnje iskustvo nas uči da ovakve odluke suda dodatno otežavaju dokazivanje koruptivnih krivičnih djela i otvaraju prostor za opstrukciju do kraja postupka”, rekla je Čarapić.

Šofranac: Ocjene Čarapićke neutemeljene

Porptarol Višeg suda u Podgorici Irena Šofranac Nedović navela je u zvaničnom saopštenju da je ocjena Ranke Čarapić VDT neutemeljena na način kako je komentarisala odluku krivičnog vijeća tog suda kojom je odbačena žalba specijalnog tužioca da se prihvati rješenje sudije za istragu i ne odredi pritvor mendžmentu CKB-a.

Galerija

Bonus video: