eksperiment

Naučnici terapijom "Trojanski konj" potpuno izliječili rak

Ako se tehnika potvrdi na ljudima, označiće veliku prekretnicu u liječenju raka prostate i drugih malignih bolesti
3 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2012. 18:23h

Eksperimentalna terapija nazvana "Trojanski konj" uspjela je da u potpunosti eliminiše rak prostate kod miševa, objavili su naučnici.

Nova tehnika liječenja dobila je ime po konju iz Odiseje jer je u njoj britanski tim u bijela krvna zrnca odbrambenog sistema eksperimentalnih životinja sakrio viruse koji ubijaju ćelije raka i "prokrijumčario" ih u tkivo tumora. Istraživanje, predstavljeno u novom broju časopisa Cancer Research, pokazalo je da su se virusi, kada su jednom ušli u tumore, razmnožili i u desetinama hiljada napali njihove ćelije.

Autori navode da su rezultati vrlo uzbudljivi, međutim, ističu da je potrebno sprovesti testove na ljudima, jer je poznato da neke tehnike liječenja nisu jednako efikasne u ljudskom organizmu kao u miševima.

Korišćenje virusa za uništavanje tumora važno je novo područje u liječenju raka, ali jedan od izazova je kako ubaciti dovoljno virusa duboko u centar tumora gdje mogu da izazovu štetu.

Vođa tima prof. Kler Luis sa Univerziteta Šefild je objasnila kako se to postiže metodom Trojanskog konja.

Na kraju 40-dnevne studije svi miševi koji su prošli trojansku terapiju bili su zdravi i nisu pokazivali nikakve znake raka. Kod životinja iz kontrolne grupe rak se proširio i oni su uginuli

"Mi jašemo na tom talasu kako bismo naveli što više bijelih krvnih ćelija da u centar tumora izruče viruse", rekla je ona.

Njen tim je uzeo uzorke krvi i iz njih ekstrahirao makrofage, vrstu leukocitnih ćelija čiji je osnovni zadatak da čisti organizam od otpadnih tvari i borba protiv stranih tijela.

Pomiješali su ih sa virusima koji, poput HIV-a, izbjegavaju napade i postaju putnici u bijelim krvnim ćelijama. Ova mješavina ubrizgana je miševima dva dana nakon što su prošli hemoterapiju. Svaka od bijelih krvnih ćelija sadržavala je samo nekoliko virusa. Međutim, kada su makrofagi ušli u tumore, virusi su počeli da se razmnožavaju. Nakon 12 sati bijela krvna zrnca su eksplodirala i svako je izbacilo oko 10.000 virusa koji su nastavili da inficiraju i ubijaju ćelije tumora.

Na kraju 40-dnevne studije svi miševi koji su prošli trojansku terapiju bili su zdravi i nisu pokazivali nikakve znake raka. Kod životinja iz kontrolne grupe rak se proširio i oni su uginuli.

Profesorica Luis kaže da je terapija u potpunosti uništila tumore i onemogućila njihov povratak. Ako se tehnika potvrdi na ljudima, označiće veliku prekretnicu u liječenju raka prostate i drugih malignih bolesti.