Prvi solistički koncert mlade flautistkinje Ivanke Muhadinović

"Presrećna sam što su moji sugrađani došli u ovolikom broju", rekla je Muhadinović
300 pregleda 0 komentar(a)
Ivanka Muhadinović, Foto: Danijela Lasica
Ivanka Muhadinović, Foto: Danijela Lasica
Ažurirano: 25.12.2012. 12:59h

Uz zvuke Telemanove „Fantazije“ na flauti, mlada Cetinjanka Ivanka Muhadinović, jedna od najtalentovanijih crnogorskih mladih muzičara, počela je svoj prvi solistički koncert u njenom rodnom gradu.

U svečanoj dvorani Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“, Ivanka je uz klavirsku pratnju profesorice Nine Vuleković izvela tri stava Koncerta u G-duru Karla Štamica, a zatim „Mađarsku pastoralnu fantaziju“ kompozitora Franca Doplera.

Iako je do sada učestvovala na brojnim takmičenjima širom zemlje i inostranstva, mlada flautistkinja, imala je posebnu tremu pred ovaj koncert.

"Moram da priznam da mi nije bilo svejedno da nastupim pred svojom publikom. Presrećna sam što su moji sugrađani došli u ovolikom broju i iskreno se nadam da sam opravdala njihovo povjerenje", kazala je Ivanka Muhadinović.

Pripreme za takmičenje

Ona trenutno ide u treći razred muzičke škole „Vida Matjan“ u Kotoru, a pred njom su pripreme za međunarodno takmičenje „Davorin Jenko“ u Beogradu kao i za republičko takmičenje u Herceg Novom.

"Program koji je večeras izvela veoma je zahtjevan jer se pojedine kompozicije rade u programu Akademije"

Na oba takmičenja prošle godine Ivanka je osvojila prvo mjesto. Iako još uvijek mlada, ona već sada pravi planove za budućnost, a jedan od njih je da nakon završetka srednje muzičke škole, upiše Muzičku akademiju u Beogradu kod čuvenog flautiste Ljubiše Jovanovića.

Njena profesorica Andrea Petrović, ne sumnja da će Ivanka uspjeti u toj namjeri, a kako kaže, zato je zaslužna i profesorica Žana Lekić, kod koje je Ivanka završila nižu muzičku školu „Savo Popović“ na Cetinju, tako da je bez ikakvih poteškoća nastavila muzičko obrazovanje u srednjoj školi.

Sjajna muzička budućnost

Petrović i Lekić, imaju samo riječi hvale za svoju učenicu.

"Ivanka je izrasla u jednu divnu mladu umjetnicu i mislim da ovaj grad treba da bude ponosan što imamo takvu djecu"

"Program koji je večeras izvela veoma je zahtjevan jer se pojedine kompozicije rade u programu Akademije i, kao što ste vidjeli, Ivanka je to izvela bez poteškoća. Ona je veoma talentovana, muzikalna i moja predviđanja su da je pred njom sjajna muzička budućnost", kazala je prof. Petrović.

"Ono što je specifično kod osobe kao što je Ivanka i po čemu je nama posebna jeste njena skromnost i jednostavnost u njenoj ličnosti koja je čini drugačijom. Iako se srela sa velikim uspjesima u godinama sazrijevanja i odrastanja koje mogu da budu i kritične za tako mlado biće, ona je uspjela da odoli i ostane svoja.

Ivanka je izrasla u jednu divnu mladu umjetnicu i mislim da ovaj grad treba da bude ponosan što imamo takvu djecu koja jesu naša prava budućnost i koja će nas predstavljati širom svijeta", kazala je prof. Lekić.

Ivanka Muhadinović, njen brat Lazar koji takođe svira flautu i sestra Milica koja svira harmoniku, već par godina svom gradu i svojoj zemlji donose brojne nagrade sa međunarodnih takmičenja.

Podsjećanja rada, njihovi roditelji nijesu moogli da im kupe instrumente, tako da je ovo troje mladih muzičara, svoje vještine usvaršavalo na instrumnetima koje su im posuđivali profesori.

Bonus video: