Čarapić: Spisak osumnjičenih u slučaju CKB mogao bi uskoro biti duži

U Tužilaštvu smatraju da osumnjičeni nisu smjeli biti pušteni iz pritvora, kako ne bi mogli da utiču na svjedoke
12 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 19:07h

Spisak osumnjičenih u slučaju Crnogorske komercijalne banke (CKB) mogao bi uskoro biti duži. Vrhovna državna tužiteljka Ranka Čarapić otkrila je novinarima da se istraga nastavlja, te da je moguće da se, osim Bose Tatar, Veliše Radunovića, Gorice Vujisić, Dubravke Pavićević, Jelice Petričević i Milke Ljumović, na spisku osumnjičenih nađe još osoba.

Čarapić je kazala da, u vezi sa slučajem CKB, ima još osoba "koje se obrađuju", ali nije željela da saopšti više detalja.

"O tome u narednim danima", kazala je ona.

Osim Milke Ljumović koja je na liječenju u Italiji, pa zbog toga nije ni privedena, ostali osumnjičeni su su subotu veče pušteni da se u daljem postupku brane sa slobode.

Specijalno tužilaštvo se žalilo na odluku sudije Miroslava Bašovića, da pusti osumnjičene bivše i sadašnje članove menadžmenta Crnogorske komercijalne banke da se brane sa slobode, smatrajući da su postojali razlozi za određivanje pritvora.

Privođenje Gorice Vujisić

Portparol Višeg suda Irena Šofranac-Nedović je potvrdila tu informaciju, ali nije mogla da saopšti da li će vanraspravno vijeće tog suda odlučivati o žalbi, javlja TV Vijesti.

"Procjenjujemo da je pritvor bio nužan, radi sprovođenja radnji bez uticaja na svjedoke koje planiramo da saslušamo. Sudija za istragu je bio nekog drugog mišljenja. Mi smo stranka u postupku i možemo samo da pravnim sredstvima, dakle izjavljivanjem žalbi, utičemo na izmjenu odluke suda", kazala je Čarapić.

Istražni sudija Višeg suda u Podgorici Bašović odlučio je nakon višečasovnog saslušanja da osumnjičenima ne odredi jednomjesečni pritvor.

Konačna odluka o pritvoru biće poznata sjutra kada će, prema saznanjima TV Vijesti, o tome odlučivati vijeće Višeg suda. Dok tužilaštvo očekuje odluku, predsjednik Parlamenta očekuje da su nadležni organi - policija, sudstvo i tužilaštvo, dorasli zadatku.

TV Vijesti, Svetlana Đokić

"Ako ne rade svoj posao kako treba, a moraju sve troje, rekao sam - to je triangl koji ne svira bez sve tri strane, čija muzika neće biti dobra ako sve tri strane ne sviraju - očekujem da svako od njih radi svoj posao, prije svega da se poštuje prezumpcija nevinosti", kazao je Ranko Krivokapić.

Krivokapić smatra da u Crnoj Gori svi treba da se naviknu na otvaranje ovakvih i sličnih slučajeva.

"I da se štite prava ljudi koji su samo osumnjičeni. I da se naviknemo kao zemlja da imamo velike slučajeve kao normalnost i da se nadamo da će upravo to - snaga zakona, postati prije svega snaga odvraćanja od bilo kakvih nauma, a onda i snaga konačnog presuđivanja", dodao je on.

Veliša Radunović, Gorica Vujisić, Jelica Petričević, Bose Tatar i Dubravka Pavićević, koja je aktuelna pomoćnica direktora za likvidnost CKB-a, uhapšeni su u noći između četvrtka i petka, po nalogu specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Đurđine-Nine Ivanović, zbog osnovane sumnje da su od 2005. do 2009. godine odobrili šest spornih kredita u iznosu od oko 5,5 miliona eura.

Specijalno tužilaštvo za zloupotrebe ovlašćenja u privredi sumnjiči i bivšu generalnu direktoricu CKB-a Milku Ljumović, koja nije privedena zbog toga što se nalazi na liječenju u Italiji.

Galerija

Bonus video: