Pinjatić: Reket neću da platim

Bivši poslanik optužio Baranina Dejana Kavedžića da mu je tražio sto hiljada eura
581 pregleda 18 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 10:53h

Bivši poslanik i optuženi u slučaju Zavala Đorđe Pinjatić izjavio je da je od njega tražen reket u iznosu od sto hiljada eura, zbog čega je zatražio od Uprave policije da uradi procjenu bezbjendosti njega i njegove porodice.

On je za „Vijesti“ kazao da ga je reketirao Dejan Kavedžić, tražeći od njega da mu isplati procenat , “iako nije obavio posao posredovanja u pronalaženju investitora za gradnju na Pinjatićevoj parceli u Bečićima”.

Pinjatić je prije sedam dana podnio prijavu protiv Kavedžića i lično načelniku Slavku Roganoviću predočio, kako je navodno došlo do pokušaja iznude.

Prijava je proslijeđena u barsku policiju, gdje je i obavljen informativni razgovor sa Kavedžićem, koji je u izjavi naglasio da je osim svoje Pijnjatić nudio i susjednu opštinsku zemlju.

„Kavedižića sam upoznao preko zajedničkog poznanika. Tada sam mu, kao što sam i na desetine drugih adresa, dostavio dokumentaciju u vezi s mojim zemljištem u Bečićima.

Predstavljajući mi se kao ugledan poslovni čovjek iz inostranstva, uzeo je obavezu da kod svih svojih „navodnih“ investitora promoviše ovu ponudu.

Ta se ponuda odnosila na pronalaženje zajedničkog partnera za zajedničku gradnju i sufinansiranje. Svakome ko je bio kadar dovesti ozbiljnog investitora bio sam spreman dati deset odsto onoga što bi u zajedničkoj gradnji pripalo meni, što je oko 100 hiljada eura što u novcu i naturalno. Na insistiranje Kavedžića sklopili smo u avgustu interni ugovor o posredovanju, kojim smo takve činjenice stavili na papir u jednoj dosta širokoj i neobaveznoj formi i oročili taj odnos na 15. decembar ove godine“, ispričao je Pinjatić.

Predstavljajući mi se kao ugledan poslovni čovjek iz inostranstva, uzeo je obavezu da kod svih svojih „navodnih“ investitora promoviše ovu ponudu

On je naglasio da mu je u tom periodu Kavedžić doveo samo jednog jedinog „navodnog investitora“.

„Došli su kod mene kući , jer sam u tom vremenskom periodu bio skoro imobilisan i u nemogućnosti da izađem nigdje dalje od svoje kuće. Nakon tog sastanka, do 15. decembra nikada i nikoga više nije doveo da razgovaramo na tu temu. Nekoliko dana prije isteka ovoga datuma, gospodin Kavedžić je prilikom našeg neposrednog susreta zatražio da mu se isplati provizija, iako se posao nije desio, niti je bilo izgleda da će se desiti. Način na koji mi je to prezentovano kao i činjenica da se traži provizija ni za šta, izazvala je kod mene osjećaj da se radi o pokušaju reketiranja”.

Pinjatić je rekao “da se radi o dosta širokom okruženju koje poznaje i okružuje gospodina Kavedžića.

”Prepoznao sam opasnost, da postoji mogućnost da se navodna obaveza može pokušati naplatiti na neki drugi možda i nasilan način“, ispričao je Pinjatić za „Vijesti“.

On je kazao da je to bio i razlog što je zatražio od Uprave policije da napravi procjenu bezbjednosti, kako bi se eventualno takav scenario spriječi .

„Nijesam u potpunosti upoznat za izjavom koju je Kavedžić dao u barskoj policiji. Sve što Kavedžić misli da mu pripada, neka zatraži institucionalnim putem, meni uopšte ne smeta. Meni je samo interes da to ne uradi vaninstitucionalno.

Sve što je iznio Kavedžić o navodnom nuđenju državne zemlje je gola neistina, polje moga interesovanja je bilo i samo jedino ono što je moje i isključivo vlasništvo. Navodni investitor koji se samo tada sreo sa mnom, navodno je pokazivao svoje interesovanje i za okolnu zemlju, koja je opštinska. Dao sam mu sve neophodne informacije o tome o kojoj proceduri, na koji način i u kom upravnom postupku je moguće da ostvari moguću kupoprodaju”.

Taj navodni investitor, rekao je Pinjatić, nikada se poslije toga sastanka nije javio u Opštinu.

„Što god da se istitucionalnim putem riješi, kao lojalan građanin ove države ću u potpunosti prihvatiti ali reket neću plaćati nikome. Zato pozivam svakoga, pa i Kavedžića, da sve što misli i vjeruje - ispravno procesuira.

Sad je obični građanin Đorđe

“Novinare molim da nakon mog povlačenja sa javne scene prihvate da sam sada običan građanin Đorđe Pinjatić koji hoće i želi da živi potpuno normalan i običan građanski život”, rekao je Pinjatić.

“Ne bih želio da se ponovi suđenje unaprijed, od strane dijela javnosti, koje sam već jednom preživio. Dozvolimo da se institucionalnim putem, a ne nikako drugačije, rješava pitanje ko je u pravu, a ko u krivu.“

Pinjatić je u slučaju Zavala nepravosnažno osuđen na tri godine zatvora za zloupotrijebu službenog položaja “putem pomaganja”.

Galerija

Bonus video: