Kad je hladno - čaj

Saznajte sve o čajevima - vrste čajeva, sastojci čajeva, dejstvo čajeva na organizam!
146 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 08:23h

Porijeklo čaja:

Čaj vodi porijeklo iz Azije. Već nekoliko hiljada godina gaji se u Kini, a mnogo kasnije počeo je da se gaji i u drugim djelovima svijeta. U Evropu prvi čaj stiže 1610. godine brodovima jedne holandske kompanije. U Moskvi počinju da ga upoznaju 1618. godine, kada je poslužen caru Alekseju u kineskoj ambasadi. Do kraja XVIII vijeka postaje dostupan skoro svima.

Čajevi predstavljaju mješavine usitnjenih ili neusitnjenih biljnih djelova, a namijenjeni su za unutrašnju i spoljašnju upotrebu.

Sastojci čaja

Glavni ljekoviti sastojci čaja su kofein, teobromin, teofilin, adenin, rutin, etarska ulja… ima još i gume, dekstrina, masti, voska, bjelančevina, tanina…

U zelenom čaju ima vitamina C, B1, B2, nikotinske i pantotenske kiseline. Zeleni čaj je snažan antioksidans i primjenjuje se u mnogim dijetama, gdje treba unositi veću kolicinu tečnosti uz odgovarajuću fizičku aktivnost.

Kofein nadražuje koru velikog mozga, uslijed čega se smanjuje pospanost odnosno povećava budnost i povećava psihomotorna izdržljivost. Djeluje i na kardiovaskularni sistem (tako što povećava snagu kontrakcije srčanog mišića), relaksira glatke mišiće bronhija (što ima terapijski značaj), povećava sekreciju hlorovodonične kisjeline u želucu, povećava diurezu.

Dodaci i korišćenje

Čaj se može začiniti na različite načine: dodavanjem mlijeka, ruma, limuna, vanile.

Najčešće se zaslađuje šećerom ili medom. U Kini i Japanu pije se nezaslađen i bez ikakvih dodataka. Može se koristiti i kao začin. Iz listova se dobija i boja.

Kesice ili listići

Naravno da je čaj u listićima mnogo ukusniji i zdraviji od onog u filter vrećicama, za koje se najčešće koristi čajna prašina.

S kesicama se lakše barata, ali su ukus i aroma neuporedivo bolji ako je čaj u listićima.

Čuvanje

Čaj je vrlo osjetljiv pa se mora čuvati na hladnom i suvom mjestu.

Nemojte ga držati pored bijelog luka, na primjer, jer lako prima mirise. Aluminijumske posude koje se mogu čvrsto zatvoriti su idealne.

Pijte čaj stalno i svakodnevno jer:

  • čaj ujutro budi, osvježava duh i misli, podržava kreativnost i podstiče volju (crni čaj, zeleni čaj, šipkov čaj, voćni čajevi...);
  • čaj u podne opušta, obnavlja i čisti organizam, olakšava varenje, posebno teško svraljive hrane, vraća organizmu vodu i, uopšte, uz čaj se druži i opušteno čavrlja (maštovite biljne mješavine, voćni čajevi, "čajni kokteli", domaći ledeni čajevi...);
  • čaj uveče opušta od napornog dana, umiruje, uspavljuje, daje osjećaj mira i zadovoljstva, olakšava varenje i osigurava bolji i mirniji san (biljni čajevi, metvica, kamilica, matičnjak ili mješavine...);
  • čaj zimi grije, opušta, ispunjava duge večeri, pobuđuje volju, daje energiju;
  • čaj ljeti osvježava, smanjuje znojenje, osigurava organizmu dovoljne količine vode, vitamina i ostalih mikroelemenata, čisti organizam od toksina, diže energiju, vraća volju... (voćni čajevi, domaći ledeni čajevi, biljni čajevi).

Dejstvo čaja

Čaj suzbija i smanjuje umor i sanjivost, naročito ako je umor nastao zbog umnog naprezanja.

Čaj okrepljuje i omogućava bolji rad mišića (refleksi su brzi), što pomaže u svakodnevnom radu sportistima, pilotima, vozačima.

Uz čaj se može sanjariti, ali i koncentrisanije vladati duhovnim i fizičkim naporima. On je pomoć pri opuštanju, davalac energije, zdravlja, nacionalno piće, ljekovito sredstvo, razonoda, sredstvo za uživanje i druženje.

Galerija

Bonus video: