Erotska trilogija osvojila crnogorske čitaoce

Među najčitanijim djelima u 2012. godini u Narodnoj biblioteci se našlo i djelo Miljenka Jergovića “Freelander samoće”
1 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 10:42h

Već duže vrijeme, može se reći i nekoliko posljednjih godina, najprodavaniji i najčitaniji naslovi kod nas su bestseleri i popularna psihologija. Malo je onih koji u svojim policama nemaju makar po jedan aktuelni naslov (“50 nijansi sive”, “Kaluđer koji je prodao svoj ferari”, “Pismo gospođe Vilme”... ).

Presudnu ulogu ima čitalačka publika

Pored ekspanzije popularnih naslova, na top listama 10 najčitanijih knjiga ostane samo jedno mjesto za neki klasik ili djelo savremene književnosti, a nerijetko se dešava da ova djela ostanu bez svog mjesta na popularnim listama.

Da li su neki romani zaista predodređeni da budu čitani i da nose titulu “svjetskih bestselera” i da li je u pitanju njihov kvalitet ili dobar marketing, pitanja su koja često nemaju jasan odgovor.

Presudnu ulogu ima čitalačka publika, koja se i ove godine najčešće opredjeljivala za trilogiju “50 nijansi sive” E. L. Džejms, “Pismo gospođe Vilme” Jelene Bačić-Alimpić, “1000 čudesnih sunaca” Haleda Hoseinija i mnogih drugih koje nose predznak “bestseler”.

U Narodnoj biblioteci najčitaniji Koelju

U Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” na prvom mjestu top 10 najčitanijih u 2012. godini je djelo Paola Koelja “Anđeo čuvar”, potom “Grad i psi” Maria Vargas Ljose, “Zamak u Pirinejima” Justejn Gordera, “Lovac na zmajeve” Haleda Hoseinija, “U sjenci nara” Tarika Alija, “Muzej nevinosti” Orhana Pamuka, “Put ka veličanstvenosti” Robina Šarma, “Umijeće ratovanja” Sun Cua, kao i djela “Evropa u globalnom dobu” Entonija Gidensa, “Srećni i kad je teško” Endru Metjuz, “Zdravo društvo” Eriha Froma.

Marketing menadžer Gradske knjižare Maida Šukurica je kazala “Vijestima” da je ljeto bilo u “nijansama” E.L. Džejms

Među najčitanijim djelima u 2012. godini u Biblioteci se našlo i djelo Miljenka Jergovića “Freelander samoće”.

U Gradskoj knjižari u 2012. godini ubjedljivo najčitanija je trilogija 50 nijansi (50 nijansi sive, 50 nijansi mračnije i 50 nijansi - Oslobođeni) E. L. Džejms. Osim pomenute knjige na top listi su se našle i “Zov anđela” Gijom Muso, “Problem Spinoza” Irvin Jalom, nezaobilazni Robin Šarma i “Kaluđer koji je prodao svoj ferari”, “Pismo gospođe Vilme“ Jelena Bačić Alimpić, “Uspavanka za Vuka ničijeg” Ksenija Popović, “Američki derviš” Ajad Aktar, “Sjaj u oku zvijezde” Ljiljana Habjanović Đurović, “Avanture nevaljalje djevojčice” Mario Vargas Ljosa, “1000 čudesnih sunaca” Halid Hoseini.

Ljeto u nijansama E.L. Džejms

Marketing menadžer Gradske knjižare Maida Šukurica je kazala “Vijestima” da je ljeto bilo u “nijansama” Trilogije E. L. Džejms.

U knjižari “Karver” lista načitanijih djela u godini na izmaku se zaista razlikuje od ostalih

“Ujedno je to i najčitanija knjiga 2012. godine koje su djevojke i žene željno iščekivale i čitale u nastavcima. S druge strane, u hladnim danima više se čita fenomenalan roman “Problem Spinoza” Irvina Jaloma, dok je cijele godine jedan od omiljenih pisaca crnogorske čitalačke publike francuski bestseler pisac Gijom Muso.

Od domačih autora najčitaniji su Jelena Bačić-Alimpić, Ksenija Popović, Ljiljana Habjanović-Đurović, Svetislav Basara, Vanja Bulić i Vesna Milojević-Dedić”, kazala je Šukurica.

U knjižari “Karver” lista načitanijih djela u godini na izmaku se zaista razlikuje od ostalih. Ljubitelji pisane riječi u pomenutoj knjižari najviše interesovanja su pokazali za djelo Mirka Kovača “Malvina i druge priče”, zatim za “Odlaganje. Parezija” Andreja Nikolaidisa, “Elijahova stolica” Igora Štiksa, “Otkup sirove kože” Abdulaha Sidrana, “Ljubav za početnike” - Srećko Horvat, “Univerzum i pojedinac” - Ernesto Sabato, “Glad” - Knut Hamsun, “Samo Bogovi mogu obećati” - Božo Koprivica, “Gubitnik” - Tomas Bernhard i “Zimska nesanica” - Rejmond Karver.

Potisnuti klasici

U biblioteci “Stevan Samardžić” u Pljevljima kazali su da iz svakodnevnog kontakta sa svojim korisnicima zapažaju da je interesovanje za knjigu i dalje značajno i to ne samo ono nužno, kada je u pitanju lektira, spremanje ispita i sl.

“Zanimljivo je da vrlo slabo interesovanje čitalačka publika pokazuje za djela klasične književnosti"

Međutim, kako kažu u ovoj ustanovi, čitalačka publika je zainteresovana za noviju beletristiku i nove prevode sa velikih svjetskih jezika. Tako je pljevaljska čitalačka publika interesovanje pokazala za djelo “Velika nedra i široka bedra” Mo Jana, ovogodišnjeg nobelovca.

Interesovanje nije izostalo ni za knjigu “Godina prođe dan nikada” Žarka Lauševića, “Pismo gospođe Vilme” i “Ringišpil” Jelene Bačić-Alimpić, “Konstantinovo raskršće” Dejana Stojiljkovića i “Bogorodica od cvijeća” Žan Žene.

“Zanimljivo je da vrlo slabo interesovanje čitalačka publika pokazuje za djela klasične književnosti, što je vjerovatno slučaj i u drugim sredinama, a što je uslovljeno promjenama u obrazovanju i u senzibilitetu moderne čitalačke publike“, kazali su u biblioteci “Stevan Samardžić” u Pljevljima.

Bonus video: