LISTA SVE KRAĆA

Oskar: Nominacije za najbolji strani film

Pet finalista biraće odbor Akademije koji će se sastati tokom vikenda između četvrtog i šestog decembra
65 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.12.2012. 11:41h

Francuski blokbaster “Les Intouchables” (Nedodirljivi), za koji scenario i režiju potpisuju Erik Toledano i Olivije Nakaš, i austrijski film ”Ljubav” Mihaela Hanekea, među devet su filmova na listi sa koje će biti izabrano pet, koji će se naći u trci za nominaciju za Oskara za najbolji film snimljen van engleskog govornog područja.

Imena nominovanih filmova će biti objavljena desetog januara

“Les Intouchables” postao je film sa drugim najvećim uspjehom na blagajnama širom Francuske. Ovaj film dirljive priče govori o bogatom kvadriplegičaru iz Francuske koji zapošljava mladića afričkog porijekla iz urbanog geta da brine o njemu.

Hanekeov film je priča o ljubavi u poznim godinama i u maju je osvojio Zlatnu palmu na Filmskom festivalu u Kanu.

U nadmetanju za nominaciju za nagradu Američke akademije za film su i kanadski film “War Witch” Kima Nguajena čija su tema djeca-vojnici u Africi i koji je proglašen za najbolji film na ovogodišnjem njujorškom festivalu “Trajbeka”, čileanski film “No”, danski film “A Royal Affair”, prenose svjetske agencije.

U konkurenciji za nominaciju za Oskara za strani film ove godine su i islandski film “The Deep”, norveški “Kon-Tiki”, rumunski “Iza brda” i švajcarski “Sestra”. Ovih devet filmova je odabrano sa liste od 71 filma, među kojima je bio i srpski kandidat “Kad svane dan” Gorana Paskaljevića.

Pet finalista biraće odbor Akademije koji će se sastati tokom vikenda između četvrtog i šestog decembra. Imena nominovanih filmova će biti objavljena desetog januara pored nominovanih iz svih kategorija za 85. dodjelu nagrada Oskar koja će biti održana 24. februara.

Oskar za najbolji strani film na 84. dodjeli pripao je filmu “A Separation”, iranskoj drami reditelja Ašgara Farhadija.

Galerija