Rastoder osuđen za prepisivanje od Andrijaševića

Osnovni sud u Baru presudio da je akademik Rastoder neovlašćeno prepisivao djelove koleginih tekstova u knjizi “Buduća prošlost”
337 pregleda 0 komentar(a)
Šerbo Rastoder, Foto: Arhiva Vijesti
Šerbo Rastoder, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.12.2012. 09:11h

Osnovni sud u Baru osudio je akademika i profesora istorije dr Šerba Rastodera za povredu autorskih prava kolege i bivšeg asistenta dr Živka Andrijaševića.

Profesor Rastoder je, navodno, prepisivao djelove Andrijaševićevih tekstova u svoj udžbenik “Buduća prošlost”, koju su prošle godine izdali CID i Filozofski fakultet u Nikšiću. On nije citirao, niti se gdje pozivao na izvor.

Presuda koju je izrekao sudija Boris Bulatović još nije pravosnažna i konačna, jer se Viši sud u Podgorici nije izjasnio o Rastoderovoj žalbi.

Prema nezvaničnim saznanjima “Vijesti”, Andrijašević, koji je, u međuvremenu, napredovao do mjesta savjetnika Mila Đukanovića, zbog nije tražio od bivšeg mentora nadoknadu štete , već samo javno objavljivanje presude.

U tužbi protiv Rastodera on je prethodno naveo da je akademik “povrijedio njegova autorska prava” koristeći citate iz nekoliko njegovih djela, a ne navodeći izvor.

Andrijašević koji, inače, sa bivšim mentorom dijeli profesorski kabinet na nikšićkom fakultetu, smatra da je 0,5 odsto Rastoderove knjige prepisano iz njegovih rukopisa “Istorija Crne Gore u 55 priča”, ”Istorijski leksikon Crne Gore”,”Istorija Crne Gore od davnašnjih dana do 2003.”

Barski sud je to prihvatio, presudivši, bez vještačenja spornih tekstova, u korist profesora Andrijaševića. Jedno od tih djela,”Istorijski leksikon“ izdao je “Daily press” i on ima više od 10 autora i saradnika, dok su dvojica istoričara- urednici knjige.

Rastoderov advokat Rifat Feratović tvrdi da nema Zakon o autorskim pravima navodi da ako je nešto stvarano za javno obrazovanje, ne može biti podvedeno pod povredu prava autora.

U žalbi Višem sudu on je naveo da je knjiga “Buduća prošlost” preuzeta iz autorizovane skripte iz koje su studenti već učili.”Ona je šest godina bila u upotrebi, što je tužilac znao i u čiji je sadržaj imao uvid, a da nijednom pismeno ili usmeno nije upozorio autora da to što su u skripti, navodno djelovi njegovog rukopisa”, naveo je advokat u žalbi.

U izjavi “Vijestima“ on kaže da je Šerbo Rastoder “vodio Andrijaševića kroz stvaralaštvo i naučni razvoj, pa ako je nešto i zajedničko, to ne bi moralo biti sporno jer su zajedno stvarali”.

Andrijašević nije želio da za “Vijesti” komentariše spor jer odluka nije pravosnažna. Kada to postane, on će možda o svemu objaviti i knjigu, saznaju “Vijesti”.

Ovaj istoričar je sa mentorom odranije u sporu, pa ga je prije skoro godinu dana javno optužio da je sa još dvoje kolega na Filozofskom fakultetu učestvovao u nelegalnom izboru saradnika u nastavi Marjana Premovića.

“Iza odluke Filozofskog fakulteta da se mjesto saradnika u nastavi na odsjeku za istoriju dodijeli Premoviću, krije se, zapravo, politička korupcija i partijsko naređenje DPS-a čiji je Premović član, i kome se očigledno moralo naći mjesto", zaključio je tada Andrijašević.

Premović je u međuvremenu osuđen na 45 dana zatvora, zbog falsifikovanja diplome o završenim osnovnim studijama u Nišu. Na sajtu Filozofskog fakulteta piše da je on i dalje aktivni predavač.

Rastoder: Svi autori bi mogli pred sud

Profesor Rastoder izrazio je nadu da će Viši sud poništiti prvostepenu presudu.

”Da je po ovoj presudi svi autori udžbenika na svijetu bi trebali odgovarati za povredu autorskih prava, jer se u njima ne navodi naučni aparat već samo instruktivna literatura. ”Leksikon” je kolektivno djelo nepotpisanih autora. Ja sam iz njega preuzeo samo nešto što je moje,” prokomentarisao je akademik za “Vijesti”.

Bonus video: