Perunović i Furtula atletičari godine

Učesnici Olimpijskih igara u Londonu, Danijel Furtula i Slađana Perunović, proglašeni su danas za najbolje atletičare Crne Gore u 2012. godini, u izboru Atletskog saveza Crne Gore
70 pregleda 0 komentar(a)
Danijel Furtula, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Danijel Furtula, Foto: Savo Prelević, Savo Prelević, Savo Prelević
Ažurirano: 22.12.2012. 13:54h

Nagradom od Evropske atletske asocijacije profesoru Marku Ristiću završena je danas ceremonija proglašenja najboljih u Atletskom savezu Crne Gore u 2012. godini.

A nacionalnom i treneru AK Tara iz Mojkovca, Ristiću, vrijedno priznanja od EAA došlo je zbog rezultata crnogorskih atletičara u bacačkim disciplinama. Najbolji crnogorski senior je bacač diska iz Tare, Danijel Furtula, koji u ASCG ima najbolji rezultat po tablicama Svjetske atletske federacije (IAAF).

Furtula je B normom u ovoj godini, 63,79 metara (1.125 IAAF poena) izborio učešće na OI u Londonu, a osvajač je Evropskog bacačkog kupa u Baru i ispunio je normu za Evropsko prvenstvo za mlađe seniore u finskom Tampereu.

Najbolja seniorka je prva crnogorska atletičarka sa B normom za Olimpijske igre, Slađana Perunović iz AK Nikšić, koja je u Londonu maraton pretrčala u vremenu novog crnogorskog rekorda (2:41,02 sata), pa će na osnovu tog rezultata nastupiti i na Svjetskom prvenstvu u Moskvi naredne godine.

Priznanja za najboljeg juniora i juniorku dobili su bacač kugle iz AK Draževina Tomaš Đurović i bacačica diska iz Tare, Milica Vukadinović. Najbolji pionir je sprinter AK Lovćen Darko Perišić, a pionirka Kristina Rakočević iz Tare, nenadmašna bacačica kugle i diska u ovom uzrastu u svijetu. U konkurenciji veterana čak sedmi put zaredom najbolji je Gojko Banjević iz AK Podgorica.

“Iako radimo u skromnim uslovima, bez teretane tako neophodne za bacačke discipline i odskora stadiona, pošto je rijeka Tara odnijela privatni napravljen na mojem imanju, tek ćemo da pokažemo vrijednost. Tara će naredne godine imati dva prvaka Evrope. Furtula će slaviti u Tampereu na šampionatu za mlađe seniore, dok će Rakočević uzeti titulu u mlađim juniorkama”.

“Ona ima tek 14 godina, ali je seniorska prvakinja Crne Gore u bacanju kugle, dok u bacanju diska u svojem uzrastu ima najbolji rezultat u svijetu i to za čak 12 metara ispred drugoplasirane”, naglasio je Ristić i dodao da SO Mojkovac prepoznaje značaj kluba, koji ima i pomoć firme “Tara aerospace a.d.”

“Nadamo se da će i ostale nadležne strukture uvidjeti značaj kluba, jer svakog drugog dana Rakočević mora preći 60 kilometara da bi trenirala. Nadamo se da će poslije ovih uspjeha i Komisija za dodjelu novca od igara na sreću imati više razumijevanja u odnosu na prošlu godinu”, zaključio je Ristić.

Najboljem atletskom klubu Komisija za dodjelu novca od igara na sreću u prošloj godini je opredijelila nešto preko hiljadu eura, desetinu traženog iznosa!!!

Svečanost dodjele priznanja i diploma počela je nakon filma ASCG o rezultatima koji su obilježili godinu, a predsjednik ASCG Milorad Vuletić je ponovo izrazio nadu da će gradonačelnik Miomir Mugoša izgraditi atletsku stazu u glavnom gradu.

Gradonačelnik je prisustvovao proglašenju i primio plaketu za doprinos razvoju crnogorske atletike povodom 100 godina IAAF-a. Isto priznanje pripalo je JP Aerodromi Crne Gore, COK-u, SO Bar i SO Danilovgrad, te ambasadorki Ukrajine Oksani Sljusarenko.

Osim najboljih, ASCG je odao posebna priznanja za ostvarene rezultate i bacačici koplja iz AK Tara, Mariji Bogavac, desetobojcu iz Lovćena, Darku Pešiću i Aleksandru Miletiću iz AK Nikšić.

Bonus video: