Advokat Đolević oslobođen optužbi za lažno prijavljivanje zamjenika specijalnog tužioca

Čarapić je takav zahtjev tretirala kao krivičnu prijavu i odbacila je istog dana
102 pregleda 0 komentar(a)
Viši sud Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Viši sud Podgorica, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.12.2012. 13:25h

Advokat Predrag Đolević oslobođen je optužbi za lažno prijavljivanje zamjenika specijalnog tužioca Darka Đukića.

Suđenje je završeno u jednom danu u sudnici punoj advokata, koji su došli da podrže svog kolegu, a sudija Jelena Perović Kovačević je utvrdila da u djelima Đolevića nema elemenata bića krivičnog djela koje mu je stavljeno na teret, odnosno da u njegovim radnjama nije bilo umišljaja i namjere da prijavi Đukića.

Osnovno državno tužilaštvo podnijelo je protiv Đolevića optužni predlog nakon što je on, u postupku koji se pred Višim sudom vodi protiv bivšeg predsjednika Osnovnog suda na Cetinju Gorana Vrbice, i njegovog branjenika, sudije tog suda Nebojše Markovića zbog zloupotrebe službenog položaja, tražio izuzeće Đukića, zbog, kako je obrazložio, iskonstruisanih dokaza i manipulacije činjenicama u optužnici.

"Mi u rukama imamo samo zakon, za razliku od tužilaštva koje ima silu i moć, a ja stojim iza svega što sam napisao u tom zahtjevu za izuzeće", rekao je, između ostalog, Đolević

Vrhovni državni tužilac Ranka Čarapić je takav zahtjev tretirala kao krivičnu prijavu, odbacila je istog dana i zatražila podizanje optužnog predloga protiv Đolevića.

Đolević i njegov branilac advokat Zdravko Begović su u završnim riječima istakli da on nije imao namjeru da podnese krivičnu prijavu, te da nigdje u svom zahtjevu za izuzeće nije pomenuo da je optužnica nezakonita.

"Mi u rukama imamo samo zakon, za razliku od tužilaštva koje ima silu i moć, a ja stojim iza svega što sam napisao u tom zahtjevu za izuzeće", rekao je, između ostalog, Đolević.

Zamjenik Osnovnog državnog tužioca Miloš Šoškić je istakao da bi okrivljeni morao da zna da je podnesak, kakav mu god naziv dao, krivična prijava ukoliko se u njemu navede da je "zamjenik specijalnog tužioca pored manipulacija i neistinitog predstavljanja činjenica i dokaza u optužnici, počinio i krivično djelo zloupotreba službenog položaja".

Bonus video: