Bojani Popović i Katarini Bulatović uručena priznanja za sportiste godine

Predsjednik COK-a Dušan Simonović kazao je da su rukometašice napravile ono što nije niko u istoriji crnogorskog sporta.
2 komentar(a)
Ažurirano: 21.12.2012. 13:30h

Titula u Ligi šampiona, srebro na Olimpijskim igrama u Londonu i na kraju, kao šlag, zlato na Evropskom prvenstvu. Svako zna o čemu je riječ - rukometašice su ispisale najljepšu godinu u istoriji crnogorskog sporta.

Bilo je jasno da jedna od izabranica Dragana Adžića mora da bude izabrana za najbolju sportistkinju u 2012. a nakon dugog vijećanja žirija Crnogorskog olimpijskog komiteta, izbor je pao na dvije - najveću sportsku nagradu u državi podijelile su Bojana Popović i Katarina Bulatović.

“Meni je ovo velika čast, kruna karijere koja je bila duga i puna uzbuđenja. Željela bih da se zahvalim svima koji su mi omogućili da ovaj sport zavolim na način koji sam ga zavoljela. Hvala i onima koji su mi omogućili da budem ja i koji su bili dio moje karijere, zajedno učestvovali u mojim pobjedama i porazima i dijelili sa mnom dobro i zlo”, istakla je Popovićeva, jedna od najboljih rukometašica svih vremena, koja je završila karijeru nakon finala Olimpijskih igara.

Bulatović je imala godinu za pamćenje - osim dvije titule prvaka Evrope i olimpijskog srebra, bila je najbolja golgeterka Olimpijskih igara i šampionata Starog kontinenta u Srbiji.

“Pored svih priznanja koje sam dobila ove godine, izdvojiću ovo kao najdraže. Biti sportista Crne Gore za mene je nešto nevjerovatno, jer nisam rođena ovdje. Uspjela sam da se izborim za to. Ove godine sa klubom i reprezentacijom ostvarila sam velike rezultate i biće ih teško ponoviti", istakla je Bulatovićeva.

Dva fenomenalna beka su i u najužoj konkurenciji za najbolju rukometašicu godine u izboru IHF-a.

Najbolja mlada sportistkinja Crne Gore u 2012. je Marina Vukčević (nije prisustvovala svečanoj ceremoniji), koja je učestvovala u svim rukometnim uspjesima. Istu nagradu, ali u muškoj konkurenciji, dobio je jedriličar Milivoj Dukić, koji je na Olimpijskim igrama imao zapažen nastup, a na Evropskom prvenstvu za juniore je osvojio srebrnu medalju.

"Ova sezona je bila fantastična što se tiče rezultata. Priznanje je za mene velika čast, ogroman podstrek za dalje i dokaz da to što radim, radim kvalitetno. Ovo me čini srećnim i kada mi tokom treninga bude teško, ovo će mi biti motivacija", rekao je Dukić.

Najbolje ekipe su rukometašna i vaterpolo reprezentacija Crne Gore, koja je u januaru osvojila srebro na Evropskom prvenstvu u Ajndhovenu i 4. mjesto na Olimpijskim igrama.

Selektor Dragan Adžić kazao je da su ovogodišnji rezultati kruna višegodišnjeg kvalitetnog rada, svih struktura, rukovodstava Saveza i kluba i pomoći države.

"Sve to zaokruženo igračkim kvalitetom i karakterom kakav imaju ove djevojke i zato je godina ovako uspješna. To je putokaz svima da se može i u skromnijiom uslovima, uz velika odricanja nadomjestiti što nemamo bazu i uslove kakakve imaju naši konkurenti.

Selektor Ranko Perović kazao je da su vaterpolisti u 2012. godini postigli dobar rezultat ove godine, prije svega srebrom u Ajndhovenu.

"Dobar je rezultat bio i na Olimpijskim igrama, iako ostaje žal za medaljom. Uspjeli smo da se vratimo u svjetski vrh vaterpola i ove nagrade prijaju. Nadam se da ćemo postizati još bolje rezultati", kazao je Perović.

U vili „Gorica” je intonirana i himna Međunarodnog olimpijskog komiteta, nakon čega su premijer Milo Đukanović i predsjednik COK-a Dušan Simonović uručili značke MOK-a za 14 rukometašica koje su osvojile srebro u Londonu.

Od Plantaža 30.000 eura

Rukometašicama Crne Gore stigla je prva finansijska nagrada - Odbor direktora kompanije „13. jul - Plantaže“ odlučio je da „crvene” za zlato časti sa 30.000 eura.

Bojana Popović i Katarina Bulatović su kao najbolje sportistkinje godine od Telenora dobile telefone „samsung galaxy SIII”.

Simonović: Mora se razlikovati šta je vrhunski sport, a šta zabava

Predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović je ponosan zbog fenomenalne 2012. godine.

“Mislim da niko nije vjerovao da može biti ovako. Ovo je, zaista, bajka, koju su mogli da napišu samo naši sportisti. Uživam u toj bajci. Pogledajte samo šta su napravile rukometašice za sedam mjeseci, da li je to iko mogao da očekuje? Fantastični su i fudbalski rezultati, sa prvoga mjesta gledamo na one koji su fudbal izmislili. Muška rukometna reprezentacija ima sjajan potencijal i fenomenalno nastupa, sa velikim srcem i željom za uspjehom”, rekao je Simonović, koji je apostrofirao i sjajne rezultate košarkaša, košarkašica, Milivoja Dukića i Danijela Furtule i poručio da se nikada ne može odreći Marije Vuković i da uvijek računa na Srđana Mrvaljevića.

Posebna priča su „ajkule”, koje su i drugi nastup na OI završile kao učesnice polufinala, bez medalje.

“Od vaterpolista uvijek očekujemo najviše. U Malagi su postavili ljestvicu na najviši mogući nivo, ali biti drugi u Evropi i četvrti na Olimpijskim igrama nije mala stvar. Samo taj uspjeh iz Ajndhovena bi za malu Crnu Goru bio velik. Ostaje, ipak, žal zbog dva 4. mjesta i u Pekingu i u Londonu, jer znaš da imaš kvalitet za mnogo više. Prošlo je šest i po godina od obnavljanja nezavisnosti.

Da li je krajnje vrijeme da se kategorizacijom odredi koji sportovi zaslužuju posebnu pažnju?

“Prošli smo dosta takmičenja i gotovo dva kompletna olimpijska ciklusa i mislim da je potpuno jasno da pet-šest sportova zaslužuje poseban tretman. Mora se razlikovati šta je vrhunski sport, a šta zabava. Došlo je vrijeme za to. Insistiraćemo na tome i pokrenuti inicijativu - zaključio je Simonović, uz najavu da se radi na osnivanju fondacije koja bi finansirala vrhunske sportove.

Galerija

Bonus video: