Izložba "Podgoričarenje" - mediteranska meditacija

"Atmosfera je dobra kao i uvijek, a pred nama su planovi koji se tiču posebno mladih umjetnika i njihove afirmacije”, kazao je organizator izložbe Srđa Stijović
154 pregleda 0 komentar(a)
Blues Bar, Podgoričarenje, Foto: Vijesti
Blues Bar, Podgoričarenje, Foto: Vijesti
Ažurirano: 21.12.2012. 16:10h

Tradicionalna godišnja izložba istaknutih crnogorskih umjetnika, otvorena je u podgoričkom lokalu “Blues bar” pod nazivom “Podgoričarenje”.

"Do sada je organizovano preko stotinu izložbi, a večerašnja tradicionalna je dvadeseta po redu"

Na dvadesetoj, jubilarnoj izložbi, predstavljeni su radovi Pavla Radoičića, Ratka Odalovića, Rajka Grujića, Peđe Dobrilovića, Lea Đokaja, Romana Đuranovića, Dada Đuranovića, Džonija Hodžića, Zorana Petrušića, Jova Petričevića, Igora Rakčevića, Voja Rabrenovića, Sloba Lončarevića, Marka Lukovca, Dina Karaila, Vera Begovića, Duška Miljanića, Tijane Dujović, Marije Kapisode, Anke Gardašević, Sonje Đuranović, Natalije Đuranović, Dušanke Seratlić, Slobodanke Rićko Mićunović, Olivije Ivanović-Strugar, Nine Vukčević-Ćupić, Slavice Gvozdenović i Vjere Nikolić.

“Podgoričarenje je riječ koju sam izmislio jer podsjeća na podgorički duh, ljenčarenje, dokoličarenje, na vrstu meditacije prisutnu u svim mediteranskim gradovima, mjestima gdje postiji više sunca, više prostora za vrlo bitnu rabotu - stvaranje umjetnosti”, kazao je slikar Rajko Grujić, ističući da je “Blues Bar” jedino mjesto koje je zadržalo pravu atmosferu zahvaljujući posebnom odnosu prema umjetnosti.

Umjetnost opstaje

“I poslije dvadeset godina umjetnost u 'Blues baru' i dalje opstaje. Do sada je organizovano preko stotinu izložbi, a večerašnja tradicionalna je dvadeseta po redu. Na njoj su svoje radove predstavili umjetnici srednje i mlađe generacije.

Lingvistička poruka koja prati sliku u funkciji je usidrenja njenog značenja, smatra Rolan Bart

Atmosfera je dobra kao i uvijek, a pred nama su planovi koji se tiču posebno mladih umjetnika i njihove afirmacije”, kazao je organizator izložbe i vlasnik lokala “Blues bar”, Srđa Stijović, ističući da dobra atmosfera kao i zadovoljstvo umjetnika prostorom, njihove kreacije, podstiču sve dobre stvari u “Blues Baru”.

Veliku podršku u projektima, kako ističe Stijović, dobija od profesora sa cetinjske Likovne akademije, kao što su Ratko Odalović, Rajko Grujić, Draško Dragaš..

Grad, urbs, Podgorica

“Lingvistička poruka koja prati sliku u funkciji je usidrenja njenog značenja, smatra Rolan Bart. Ako se usvoji ovaj stav, onda dvadeseta jubilarna izložba u 'Blues baru' u Podgorici inventivnog naziva 'Podgoričarenje' asocira i na gluvarenje, ali na ono iz kojeg se kristalizuju neke nove ideje.

U korijenu kovanice 'Podgoričarenje' otkriva se grad, urbs, Podgorica kao simbol civilizacije. To su moguće asocijacije naziva izložbe koja je davdeseti jubilarni put prezentovala djela crnogorskih umjetnika različitih poetika i generacija”, kazala je otvarajući izložbu istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević, koja je i prije dvadeset godina na istom mjestu otvorila prvu kolektivnu izložbu crnogorskih slikara pod nazivom “Radost življenja”.

Bonus video: