Produžen pritvor Kožaru i Bojiću: Puštanje policajaca bi uznemirilo javnost

Oni su osumnjičeni da su odgovorni za smrt sugrađanina Miroslava Šoškića, koji je prije četiri godine, nakon policijske potjere, pronađen mrtav
82 pregleda 6 komentar(a)
Željko Bojić, Foto: Beća Čoković
Željko Bojić, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 21.12.2012. 14:03h

Policajcima iz Berana Željku Bojiću i Adnanu Kožaru vanpretresno vijeće bjelopoljskog Višeg suda produžilo je pritvor za još dva mjeseca.

Oni su osumnjičeni da su odgovorni za smrt sugrađanina Miroslava Šoškića, koji je prije četiri godine, nakon policijske potjere, pronađen mrtav.

Portparolka Višeg suda sudija Gorica Đalović objasnila je da je policajcima pritvor produžen, jer se terete za krivično djelo za koje se, prema zakonu, može izreći zatvorska kazna preko 10 godina.

Takođe, njihovo puštanje na slobodu, kako je rekla, moglo bi dovesti do ozbiljne prijetnje očuvanju javnog reda i mira.

“Ukoliko bi osumnjičeni bili pušteni da se brane sa slobode, uznemirili bi se građani i javnost, s obzirom na medijsku pažnju koju je zavrijedio ovaj slučaj”, kazala je Đalović.

Ukoliko bi osumnjičeni bili pušteni da se brane sa slobode, uznemirili bi se građani i javnost, s obzirom na medijsku pažnju koju je zavrijedio ovaj slučaj, kazala je portparolka Višeg suda sudija Gorica Đalović

Bojić i Kožar su uhapšeni krajem novembra po nalogu tužilaštva, nakon što je iz Beograda stigao nalaz supervještačenja iz Beograda, u kom su potvrđene tvrdnje ljekara obducenta sudskog vještaka dr Miodraga Šoća, koji je 12. aprila izvršio ekshumaciju i konstatovao u zvaničnom nalazu da je smrt bila nasilne prirode.

On je do detalja opisao povrede u predjelu glave koje su, kako je utvrdio, nastupile od „jako zamahnutog mehaničkog oruđa”.

Šoškić je nestao 17. decembra 2008. godine, bježeći pred policijom. On je, nakon što je zaustavljen u automobilu pred zgradom u kojoj je živio, u kasnim noćnim satima priveden u zgradu policije sa svojim drugom Božom Vukadinovićem.

Prema prvom nalazu vještaka, smrt kod Šoškića nastupila je usljed utapanja, a sve povrede po glavi i tijelu posljedica su udaraca o stijenje i kamenje u vodi.

Policijski inspektori su odmah nakon hapšenja negirali da imaju veze sa ubistvom.

Zvanična policijska verzija bila je da je pretresom vozila Šoškića pronađen gram i po heroina, a da je on iskoristio nepažnju Bojića i Kožara i pobjegao.

Prema toj verziji, on se uputio prema gradu, a zatim mračnom i uskom ulicom skrenuo u pravcu Lima, dok je za njim jurila policija. Šoškić je, navodno, pred potjerom ušao u rijeku i zaplivao, dok ga je policija od toga odvraćala. Na obali je ostala samo pocijepana jakna.

Otac pokojnika, Vladimir Šoškić, rekao je da je očekivao hapšenje policajaca. On je kazao da mu je vještak iz Beograda dr Zoran Stanković, koga je privatno angažovao 2009, rekao da su mu ubili dijete.

Više od 15 svjedoka nedavno je saslušano u Višem državnom tužilaštvu u Bijelom Polju, u sklopu tog postupka.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, svi svjedoci su bili zaposleni u Centru bezbjednosti Berane, u vrijeme kada je pronađeno beživotno tijelo dvadesetdvogodišnjeg Šoškića.

Saslušanju svjedoka, prema istom izvoru, prisustvovali su viši državni tužilac u Bijelom Polju Rifat Hadrović, zamjenik višeg državnog tužioca Nada Bugarin i branioci okrivljenih Branislav Lutovac, Kasim Dizdarević i Velibor Marković.

Lutovac je tada “Vijestima” kazao da su svjedoci izjavili da su okrivljeni inspektori Bojić i Kožar odgovorno i profesionalno izvršavali svoje radne zadatke i da nikada nije bilo propusta niti prekoračenja ovlašćenja u njihovom policijskom radu.

Bonus video: